Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Beč nam je posljednja nada'

Djevojčici presadili pluća majke i oca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neobičnom operacijom liječnički tim Opće bolnice u Beču (AKH), na čelu s vrsnim kirurgom Walterom Klepetkom, spasio je život 15-godišnjoj djevojčici iz Turske.

Naime, djevojčica Tugce Basar ima teški oblik cistične fibroze (poremećena funkcija žlijezda u bronhalnoj sluznici). Devet sati operacije šanse za preživljavanje bile su joj male s obzirom da su joj pluća bila puna guste ljepljive sluzi pa gotovo i da nije mogla više disati, rekao je Klepetka za austrijsku televiziju ORF, obrazlažući zašto su se liječnici odlučili za hitnu transplantaciju pluća.

Pročitajte i ovo Medicina Velika stvar U Hrvatsku je stigla najveća svjetska senzacija iz područja medicine - robotski par Da Vinci i Mona Lisa Ilustracija Završio iza rešetaka Vozio djecu u automobilu pa ga zaustavila policija. Ono što su potom otkrili šokiralo je i iskusne policajce

Neobičnost je bila u tome da su darovatelji organa bili roditelji djevojčice. U devetosatnoj operaciji izvedenoj prije desetak dana, ocu je odstranjen desni, a majci lijevi dio pluća, koji su odmah potom presađeni njihovoj kćerki.

>> Produžena suradnja Zagreba i Beča u transplantaciji pluća

Prema liječničkom biltenu djevojčica je već ustala iz kreveta i hoda, a i roditelji su dobro. Čelnik liječničkog tima Klepetka je rekao da bi se djevojčica mogla, ako postoperativni proces bude u redu, za dva mjeseca vratiti s roditeljima u Tursku i početi normalno živjeti.

Transplantacija je stajala oko 200 tisuća eura, a troškove snosi, osim turske države i navijači nogometnog kluba Besiktas iz Istambula. Otac djevojčice je prije operacije rekao da želi sa svojom kćeri ići šetati i plivati i s njom uživati kao i svi ostali roditelji, te da im je Beč, posljednja nada. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene