Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operacije uz najnovije tehnologije

Produžena suradnja Zagreba i Beča u transplantaciji pluća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlična vijest povodom Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa, Sveučilišna bolnica u Beču, kao najpoznatiji europski centar za transplantaciju pluća, produljila je suradnju s Hrvatskom.

Tako će naši pacijenti obavljati ovu kompliciranu operaciju u Beču, a njihov će centar dobivati donirana pluća iz Hrvatske. Inače, možemo se pohvaliti da smo jedna od tri vodeće zemlje po broju transplantacija s 90 organa na milijun stanovnika.

Pročitajte i ovo LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti" Slika nije dostupna rijetki zahvat Mladoj ženi u SAD-u presadili pluća oštećena koronavirusom: Bila su puna rupa, gotovo su se stopila s prsnim zidom

>> CT smanjuje smrtnost od raka pluća za 20 posto

'Od sada će se naša suradnja u budućnosti značajno razvijati. I sve više pacijenata će se operirati uz najnovije tehnologije', izjavio je prof.dr.sc. Walter Klepetko.

'A paralelno, jasno, da se naši stručnjaci educiraju u Beču kako za pripremu, tako kirurški dio, anesteziološki, pulmološki. Kompletni program transplantacije. Dobivamo šansu biti educirani u jednom od najboljih centara', rekao je prof.dr.sc. Miroslav Samaržija iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Priliku za novi život Tanja je dobila prije nekoliko godina. I to zahvaljujući donoru i darovanom bubregu. 'To je doživljaj, ja mislim da to roditelj može doživjeti kada ga pozovu i kažu: rodilo se dijete! To je jedan osjećaj koji je naprosto neopisiv', rekla je Tanja Watz iz Hrvatske udruge Transplant.

Upravo tu neopisivu zahvalu hrvatskom donoru i njegovoj obitelji, jedna je nizozemka opisala u pismu. 'Svaki put kad govorim o svojoj bolesti i transplantaciji, uvijek kažem: 'zahvaljujući mojoj darivateljici'. Nedavno sam vozila bicikl prvi put, 'zahvaljujući mojoj darivateljici' rekla sam automatski.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene