Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usred ljeta nosi zimsku odjeću

Dječak (7) alergičan na sve što je hladnije od njegova tijela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aidan Smith, 7-godišnji dječak iz engleskog Blackpoola, živi kao da je svaki dan zima. Alergičan je, naime, na hladnoću i sve što je hladnije od temperature njegova tijela može mu naškoditi. Od istog poremećaja pati još samo šest osoba u Britaniji.

Nesretni je Aidan u stalnoj opasnosti da doživi anafilaktički šok te nikada iz kuće nije izašao bez skijaškog odijela, kape, rukavica i šala, piše blackpoolgazette. Svaka temperatura niža od temperature njegova tijela, čak i ljetni povjetarac, može u najmanju ruku izazvati osip na njegovom tijelu.

Pročitajte i ovo Potrošnja energenata - 3 Treba to sve i platiti Temperatura pada, potrošnja energenata raste: Neizvjesnost je sa svakim minusom sve veća Nevrijeme u New Yorku - 2 Mnogi su bez struje Ekstremni vremenski uvjeti: Velika zimska oluja pogodila istok SAD-a, a stiže još jedna nevolja

Zbog tih tegoba Aidan se ne može družiti i igrati s ostalom djecom vani, ići na praznike ili jesti bilo što hladno. Naime, na jednom je putovanju u Španjolskoj, iako je bilo 'pakleno' vruće, njegovo tijelo burno reagiralo na znoj koji je bio hladniji od površine tijela.

'Ne mogu se igrati s prijateljima i to me jako rastužuje. Kada je gladno majka me uopće ne pušta van, a to me izbezumi', opisuje svoju muku Aidan. Kada se i uspijem malo poigrati, od trčanja mi postane vruće i skinem kapu, ali onda dođem kući sav osipan', kaže dječak.

Aidan obožava plivanje, ali njegovi roditelji još nisu pronašli javni bazen u kojem je voda dovoljno topla da se njihov sin okupa. 'Osjećao bih se mnogo bolje kada bi mogao plivati, ali nemam gdje'. 

Aidanu je alergija dijagnosticirana prije četiri kada se pojavila reakcija na blagu hladnoću na zračnom mitingu, Njegova 32-godišnja majka Melissa žali se kako njezin Aidan ne može živjeti normalnim životom. Ona kod sebe uvijek ima injekciju u slučaju da njezin sin, koji boluje i od astme, doživi anafilaktički šok. 'To me sve skupa izjeda, ali ništa se ne može učiniti. Zato pokušavamo izvuči maksimum zabave pri svakom izlasku van. Za njega je sve to posebno teško jer ne može van kao druga djeca pa misli da je učinio nešto krivo jer se s njima ne može igrati samo zato što je malo hladnije', kaže Melissa.

Aidan je obišao 20-ak specijalista, no nitko mu ne može pomoći. N itko od njih ne zna ni odgovor na pitanje hoće li alergija ikada nestati. Ona, kažu, može proći, ali je isto tako moguće da će Aidan cijeli život morati živjeti s ovim problemom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene