Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Više od 300 milijuna djece prisilno radi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Svjetsko izvješće o nasilju nad djecom" koje je danas, na Međunarodni dan djeteta, objavila Međunarodna organizacija rada (ILO) upozorava da je više od 300 milijuna djece i adolescenata prisiljeno raditi i pritom je često izloženo tjelesnom, psihološkom, verbalnom ili seksualnom nasilju.

U priopćenju za medije o rezultatima izvješća ILO napominje da postoji vrlo malo čvrstih podataka o djeci radnicima koja trpe nasilje.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Ilustracija slijedi obdukcija Strava u Austriji! Tijelo petogodišnjaka pronađeno u Dunavu, nestao nakon što je otac nasrnuo na majku

Poglavito ostaje neistraženo područje sive ekonomije, a većina djece radi upravo u tome sektoru, napominje se u izvješću.

"Nasilje prema djeci radnicima ostaje 'nevidljivo' ... jer podaci se sustavno prikupljaju o nasilju nad ženama i drugim radnicima, a ignorira se dječji rad", ističe Frans Roselaers, direktor ILO-ova odjela za partnerstvo i razvoj.

Mnogu djecu roditelji dodjeljuju imućnijim obiteljima u kojih djeca pomažu u kućanstvu. ILO procjenjuje da je takvih slučajeva mnogo, na Haitiju, primjerice, 250.000; 200.000 u Keniji; 100.000 na Šri Lanki.

"Roditelji često misle da će njihove kćeri bolje živjeti u takvoj
obitelji nego li u vlastitom domu, da će bolje jesti i da će se o
njima skrbiti gospodarica kuće", govori Roselaers i dodaje da stvarnost to često demantira.

Na otoku Fijiju 10 posto djece radnika u domaćinstvu seksualno je iskorištavano. U El Salvadoru dvije trećine djevojčica sluškinja trpi batine, uvrede, izgladnjivanje, kažnjavanje, mora spavati izvan kuće.

Seksualna eksploatacija djece uključene u prostituciju, pornografiju ili seks-shopove drugi je velik izvor nasilja.

"12 posto djece u prostituciji izloženo je mučenju, tuku ih i klijenti i vlasnici; djevojčicama se opetovano obavljaju pobačaji, a ima i slučajeva da im se ujutro obavi pobačaj a već poslije podne primaju klijenta", pokazala je studija provedena u Vijetnamu.

"U Mongoliji, 33 posto djevojčica u prostituciji bilo je silovano", ističe Roselaers.

Oko 5,7 milijuna djece u prisilnom i ropskom radu, uključujući velik broj djece žrtava traffickinga (trgovina ljudima) neprestance trpi nasilje. Najviše je takve prakse u Južnoj Aziji.

Djeca su prisiljena krijumčariti drogu i tu također trpe veliko nasilje, otkriva ILO.

Nadalje, djeca često rade u po zdravlje opasnim uvjetima i, prema podacima iz 2004., više od 60 posto od 218 milijuna djece koliko ih je radilo u svijetu obavljalo je poslove u tvornicama stakla, rudnicima, na plantažama s neprimjerenim propisima o sigurnosti i zdravlju.

ILO poziva države svijeta da "ubrzaju mjere za smanjivanje dječjeg rada". Taj se postotak počeo smanjivati u zadnje četiri godine, a "najteži oblici rada djece morali bi se iskorijeniti do 2016. godine... i trebalo bi potpuno obustaviti nasilje nad djecom", zaključuje Roselaers.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene