Ubijeni novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP)
Ubijeni novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) Foto: jamal, Khashoggi

Direktorica CIA-e Gina Haspel preslušala je audiosnimke ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija tijekom posjeta Turskoj, objavio je Washington Post kasno u srijedu navodeći neimenovane izvore upoznate s događajima.


U izvješću se citira jedan izvor koji kaže da je taj audiodokaz "uvjerljiv" te dodaje da bi to moglo staviti dodatni pritisak na SAD da Saudijsku Arabiju drži odgovornom za Khashoggijevu smrt.

Vezani članci Komememoracija za Jamala Khashoggija (Foto: AFP) Posljednje riječi ubijenog saudijskog novinara: "Gušim se... Skinite vreću s moje glave, klaustrofobičan sam" Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) Erdogan snimku mučnog ubojstva novinara poslao na više adresa, a turski list objavio zašto tijelo nikada neće biti pronađeno

Zasad se ne zna tko je pustio snimku Haspel. Ankara još nije službeno potvrdila niti osporila izvješće Washington Posta.

Khashoggi, glasni kritičar saudijskoga prijestolonasljednik i kolumnist Washington Posta, nestao je nakon dolaska u saudijski konzulat u istanbulu 2. listopada.

Rijad je do subote nijekao bilo kakva saznanja o tome što se dogodilo 59-godišnjem novinaru. U subotu je rekao da je Khashoggi umro u konzulatu "za vrijeme tučnjave". Saudijski ministar vanjskih poslova kasnije je smrt opisao kao "ubojstvo" rekavši da ga je ubio odmetnuti operativac. Još uvijek se ne zna gdje je Khashoggijevo tijelo.

Tijekom protekla tri tjedna turski državni mediji gotovo su svakodnevno objavljivali informacije o istrazi i detalje navodnih snimki. U medijskim izvješćima tvrdi se da je Khashoggi podvrgnut mučenju te da su ga ubili plaćenici iz Saudijske Arabije.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u srijedu je obećao da "odgovorni neće izbjeći pravdi". (Hina)