Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problem - fiskalni deficit

BURZE I DALJE U KRIZI, BANKE SELE UREDE IZ LONDONA 'Britanci će se morati zadužiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Procjenjuje se kako je u ovim trenucima ugroženo oko 70.000 radnih mjesta u bankarskom sektoru u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dionice Ujedinjenog Kraljevstva ostaju vrlo nestabilne dok funta, nakon što je u petak doživjela rekordan pad, i dalje nastavlja padati u odnosu na američki dolar.

Pročitajte i ovo PR Kako trgovati cijenom dionica Razvoj umjetne inteligencije utječe pozitivno na dionice tehnoloških tvrtki PR Kako trgovati cijenom dionica Dionice Netflixa skočile preko 10% prethodnog mjeseca

FTSE 100 indeks (burzovni indeks na londonskoj burzi vrijednosnih papira) pao je za 0,4 posto tijekom jutarnje razmjene na burzama. Istina, pad nije dosegao razinu koje su se mnogi pribojavali, no posljedice su vrlo očite i vrlo ozbiljne.

Pad funte najviše je pogodio, logično, financijski i bankarski sektor, tako je primjerice Royal Bank of Scotland pala za gotovo 9 posto. Netom prije jutrošnjeg otvaranja londonske burze iz britanske vlade poručeno je kako je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno suočiti se s budućnošću s jedne snažne pozicije te da nema potrebe raditi hitan proračun.

A budućnost o kojoj govore je i dalje neizvjesna. I na ostalim europskim burzama cijene dionica nastavile su kliziti, nakon oštrog pada u petak, jer su ulagači nesigurni zbog mogućih posljedica odluke Britanaca o napuštanju Europske unije.

Posljedično, nastavila je rasti cijena zlata koja uvijek raste u ovakvim nestabilnim situacijama.

Šefica MMF-a, Christine Lagarde, još je ranije zaključila kako je odluka o Brexitu uhvatila svjetska tržišta nespremna, no poručuje kako nema panike te da je sve pod kontrolom. S japanskih burzi također poručuju kako se neće dogoditi pad dionica istovjetan onom umalo katastrofičnom 2008. koji je uslijedio nakon kolapsa Lehman Brothersa.

Dioničari će svakako narednih mjeseci posnu pažnju obraćati na Ujedinjeno Kraljevstvo. 'Očekujemo dodatan pad funte od 10 posto u odnosu na dolaru u dolazećim mjesecima budući da su podaci potvrdili jedno gospodarsko usporavanje i očito je da će se dogoditi određene promjene u monetarnim politikama', rekao je Jeremy Cook, glavni ekonomist za organizaciju World First.

Cook je naglasio i kako će se Ujedinjeno Kraljevstvo zbog fiskalnog deficita morati početi zaduživati ne bi li moglo nastaviti s poslovanjem diljem svijeta.

U ovim trenucima, u opasnosti je, procjenjuje se, oko 70.000 poslova u bankarskom sektoru. Naime, banke sve masovnije najavljuju povlačenje ureda iz Londona, inače središta bankarske industrije. Među prvima, preseljenje ureda najavio je HSBC koji planira oko 1000 radnih mjesta preseliti u Pariz.

I velike američke banke poput JPMorgan Chase, Morgan Sachs, Bank of America, Citigroup i Morgan Stanley koje u Ujedinjenom Kraljevstvu zapošljavaju na desetke tisuća ljudi, upozoravaju kako će, napusti li UK jedinstveno europsko tržište, morati naći nove lokacije poput Dublina, Pariza ili Frankfurta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene