Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U talijanskoj pokrajini Caserti, sjeverno od Napulja, pokrenuta je istraga protiv 25 mljekara i 60 poljoprivrednih poduzeća nakon što je u njihovu mlijeku pronađen otrovni dioksin.


Otrov je pronađen u mlijeku od bivola, od kojega se tradicionalno proizvodi sir mozzarella. Osumnjičeno je 109 osoba.

Vezani članci Aleksej Navaljni - 2 SAD i EU traže od Rusije da Navaljnog puste na slobodu, on kaže: "Ovo je najviši stupanj bezakonja" Slika nije dostupna 'Njemački proizvodi otrovani dioksinom nisu bili opasni za zdravlje'

Mjesne vlasti potvrdile su da su u međuvremenu kontrolirale tisuće krava. Stručnjaci sumnjaju da su krave pasle onečišćenu travu oko ilegalnih odlagališta smeća.

Sumnja se da mafijaške organizacije zarađuju milijune u poslovima ilegalnog zbrinjavanja otrovnih tvari i opasnih supstanci.

Udruga za zaštitu okoliša Legambiente provela je istraživanje koje je pokazalo da mafija godišnje zaradi 1,5 milijardi eura na prijevozu otrovnog otpada u zemlje Trećeg svijeta i zbrinjavanju na ilegalnim odlagalištima.

Opasne tvari i ostaci iz kemijskih postupaka pakiraju se i kao obični otpad, nakon čega se zbrinjava na javnim odlagalištima ili u spalionicama, tvrdi Legambiente.

Dioksin je bio među plinovima koji su 1976. u nesreći u kemijskoj tvornici u Sevesu kod Milana prouzročili veliku katastrofu. Na iskustvima te katastrofe Europska je Unija donijela poznatu Direktivu Seveso II., koja sadrži propise o otrovnim supstancama.

Broj ilegalnih odlagališta u Italiji proteklih je godina narastao na više od 4.000, a od toga 705 njih sadrže štetne tvari. Trećina postrojenja za zbrinjavanje otpada u Italiji ilegalno je.

Organizacije koje djeluju na način mafije osnivaju fantomske tvrtke koje pobjeđuju na natječajima za zbrinjavanje otrovnog otpada velikih industrijskih poduzeća, tvrdi Legambiente.

Zaštitari okoliša smatraju da te organizacije obavljaju poslove u milijunskim iznosima jer su njihove ponude do 90 posto povoljnije od konkurencije koja zbrinjava otpad legalnim putem.