Žena je umrla, a 12 ljudi je hospitalizirano nakon izbijanja botulizma u sardinama koje su poslužene u restoranu u Bordeauxu u Francuskoj. Ondje se trenutno održava svjetsko natjecanje u ragbiju pa su i gosti restorana uglavnom bili stranci.
Najavio pravnu borbu
Nekad uspješni poduzetnik, danas deložiran iz stana: "Sve su mi oduzeli. Dug je najedanput narastao"
Sretni listić
Izvučen je Eurojackpot! Evo gdje ide milijunski dobitak
Policija na terenu
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
Botulizam je ozbiljna neurološka bolest koja se obično uzrokuje konzumiranjem hrane koja nije bila pravilno čuvana. Može dovesti do paralize mišića koji kontroliraju disanje, pa čak i smrti u do 10 posto slučajeva ako se stanje brzo ne liječi.
Botulizam je opasan jer se simptomi ne pojavljuju odmah. Neki ljudi u početku osjećaju mučninu, povraćanje, grčeve u želucu, proljev ili zatvor. Bez liječenja, botulizam na kraju uzrokuje paralizu koja se širi niz tijelo od glave do nogu. Još neki od mogućih simptoma su: spušteni kapci, zamućen ili dvostruki vid, slabost mišića lica, poteškoće s gutanjem (disfagija), nerazgovjetan govor i poteškoće s disanjem.
Pročitajte i ovo
za lošije plaćamo više
Širi se novi trend varanja kupaca, teško ga je otkriti: "Ljuta sam jer to više nije isti proizvod, a plaćam skuplje"
Prema saznanjima CNN-ove podružnice BFMTV, preminula žena bila je u tridesetim godinama, a Bordeaux je posjetila sa svojim partnerom, koji je još uvijek na intenzivnoj njezi.
Liječnik u bolnici Pellegrin u Bordeauxu Benjamin Clouzeau je rekao da su među 12 hospitaliziranih američki, irski i kanadski državljani. Njemački državljanin otputovao je kući na liječenje, kao i stanovnik Barcelone u Španjolskoj.
Thierry Touzet, zamjenik ravnatelja civilne zaštite Gironde, rekao je novinarima u srijedu da će restoran biti zatvoren "sljedećih nekoliko dana, ako ne i tjedana" nakon razgovora s vlasnikom kako bi se olakšalo čišćenje i dezinfekcija prostorija.
Pročitajte i ovo
već od 1. listopada
Država pomaže roditeljima: Sufinancirat će smještaj djece u vrtićima do čak 50 posto
"Razmišljao je o zatvaranju na dulje razdoblje kako bi obavljao sve te operacije, a također i kako bi se obučavao u tehnikama čuvanja hrane", rekao je Touzet.
"Objekt je općenito bio dobro održavan, no postojao je pravi problem u procesu konzerviranja hrane", rekao je, dodajući da je vlasnik zamoljen da više ne proizvodi konzerviranu ribu.
Dodao je da je bilo devet staklenki sardina koje su poslužene u tjednu kada su identificirane zaraze, a ribu je možda jelo oko 25 ljudi.