Žena je umrla, a 12 ljudi je hospitalizirano nakon izbijanja botulizma u sardinama koje su poslužene u restoranu u Bordeauxu u Francuskoj. Ondje se trenutno održava svjetsko natjecanje u ragbiju pa su i gosti restorana uglavnom bili stranci.
Botulizam je ozbiljna neurološka bolest koja se obično uzrokuje konzumiranjem hrane koja nije bila pravilno čuvana. Može dovesti do paralize mišića koji kontroliraju disanje, pa čak i smrti u do 10 posto slučajeva ako se stanje brzo ne liječi.
Botulizam je opasan jer se simptomi ne pojavljuju odmah. Neki ljudi u početku osjećaju mučninu, povraćanje, grčeve u želucu, proljev ili zatvor. Bez liječenja, botulizam na kraju uzrokuje paralizu koja se širi niz tijelo od glave do nogu. Još neki od mogućih simptoma su: spušteni kapci, zamućen ili dvostruki vid, slabost mišića lica, poteškoće s gutanjem (disfagija), nerazgovjetan govor i poteškoće s disanjem.
Pročitajte i ovo
za lošije plaćamo više
Širi se novi trend varanja kupaca, teško ga je otkriti: "Ljuta sam jer to više nije isti proizvod, a plaćam skuplje"
Prema saznanjima CNN-ove podružnice BFMTV, preminula žena bila je u tridesetim godinama, a Bordeaux je posjetila sa svojim partnerom, koji je još uvijek na intenzivnoj njezi.
Liječnik u bolnici Pellegrin u Bordeauxu Benjamin Clouzeau je rekao da su među 12 hospitaliziranih američki, irski i kanadski državljani. Njemački državljanin otputovao je kući na liječenje, kao i stanovnik Barcelone u Španjolskoj.
Thierry Touzet, zamjenik ravnatelja civilne zaštite Gironde, rekao je novinarima u srijedu da će restoran biti zatvoren "sljedećih nekoliko dana, ako ne i tjedana" nakon razgovora s vlasnikom kako bi se olakšalo čišćenje i dezinfekcija prostorija.
Pročitajte i ovo
već od 1. listopada
Država pomaže roditeljima: Sufinancirat će smještaj djece u vrtićima do čak 50 posto
"Razmišljao je o zatvaranju na dulje razdoblje kako bi obavljao sve te operacije, a također i kako bi se obučavao u tehnikama čuvanja hrane", rekao je Touzet.
"Objekt je općenito bio dobro održavan, no postojao je pravi problem u procesu konzerviranja hrane", rekao je, dodajući da je vlasnik zamoljen da više ne proizvodi konzerviranu ribu.
Dodao je da je bilo devet staklenki sardina koje su poslužene u tjednu kada su identificirane zaraze, a ribu je možda jelo oko 25 ljudi.