Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Div Crkve

Deset godina od smrti Ivana Pavla II.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije deset godina umro je sveti Ivan Pavao II., vjerojatno najpopularniji papa u povijesti kojeg su zvali divom Crkve, Božjim sportašem i svjetskim putnikom.

Desetogodišnjica njegove smrti prolazi u razmjernoj tišini, pišu talijanski mediji, vjerojatno zato što je sve što se o njemu moglo reći već izgovoreno u proteklih deset godina tijekom kojih je postao blaženik pa svetac.

Papa mladih

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obljetnica beatifikacije Poseban čovjek kojeg su za života nazivali svetim - Ovo su neka od njegovih čuda Slika nije dostupna 'Inspiracija mira' U Sarajevu otkriven spomenik Ivanu Pavlu II

Bio je poznat i kao Papa mladih zbog svoje skrbi za mlade i za obitelji. Iz ljubavi prema mladima on je 1985. uveo obilježavanje Svjetskoga dana mladih koji je poslije postao tradicionalna i obilježava se svake dvije godine u gradu po papinu izboru. Za njegova je pontifikata bilo 19 takvih proslava na kojima su se okupili milijuni mladih. Ljubav prema obitelji dovela je 1994. do utemeljenja Svjetskih susreta obitelji.

Svećenici koji su isključeni iz Crkve kuju zavjeru protiv Pape

Svjetski putnik i promotor dijaloga

Papa Wojtyla bio je prvi papa koji je putovao svijetom: bio je na 104. putovanja izvan Italije. Bio je u Indiji u kojoj je upoznao majku Terezu , na Kubi, u Nigeriji i Izraelu, ali i u Sarajevu i triput u Hrvatskoj. Cijeloga se pontifikata zalagao za međureligijski dijalog, pred Zidom plača ispričao se židovima., a tzv. "svete" 2000. godine, zatražio je oprost za sve grijehe Crkve, čak i za one drugih kršćanskih denominacija.

Anatema na Mafiju

"Bog je rekao: Ne ubij. Nijedan čovjek, nijedna skupina, ni mafija ne mogu promijeniti taj najsvetiji od Božjih zakona. Njihovim vođama poručujem: Pokajte se! Doći će vam Božji sud", rekao je tijekom posjeta Siciliji, 9. svibnja u crkvi u Agrigentu.

Napad

Za opće audijencije na trgu sv. Petra 13. svibnja 1981. napao ga je i poušao ubiti Ali Agca. Turčin je u papu ispalio tri metka i pogodio ga u trbuh. Wojtyla je na operacijskome stolu bio pet i pol sati, preživio, oporavio se i za dvije godine, na Božić 1983. posjetio svoga napadača u zatvoru. Dugo su razgovarali, papa je Agci oprosti, a njihov je razgovor i danas tajna. "Ono o čemu smo razgovarali naša je tajna", rekao je papa. Agca je u Italiji osuđen na doživotni zatvor, a pomilovao ga je tek talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi 2000. Izručen je Turskoj i ondje sad služi kaznu za ubojstvo novinara Abdua Ipekcija kojega je ubio 1979.

Santo subito

"Draga braćo i sestre, u 21:37 naš voljeni sveti otac Ivan Pavao II. vratio se u kuću Oca. Molimo za njega". Tim je riječima kardinal Leonardo Sandri 2. travnja 2005. objavio da je umro Karol Wojtyla. Posljednji je put viđen na prozoru bazilike sv. Petra 30. ožujka kad je bezuspješno pokušao nešto reći.

Mnogo vjernika i mnogo mladih došlo je u Rim oprostiti se od pape. Grad su preplavili hodočasnici koji su i deset sati čekali u redu da se pomole i provedu koji trenutak s njime u bazilici. Na pogrebu su bili svi vodeći svjetski državnici. Vjernici su već na pogrebu izvikivali "Santo subito!" (Odmah svetac). Njegov nasljednik Benedikt XVI. proglasio ga je blaženim, a papa Franjo svecem 2014.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene