Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skriveni samostan

Svećenici koji su isključeni iz Crkve kuju zavjeru protiv Pape

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sami sebe nazivaju 'pokret otpora protiv reformi Vatikana' i transformacije Crkve.

U izoliranom samostanu u jugoistočnom Brazilu okupila se proteklog vikenda grupa od 50-ak ultrakonzervativnih svećenika koji kuju zavjeru protiv pape Franje.

Sami sebe nazivaju 'pokret otpora protiv reformi Vatikana' i transformacije Crkve koja je krenula nakon Drugog vatikanskog vijeća 1962. godine. Na okupljanje u samostanu u blizini Santa Cruza, u Nova Friburgu, došli su svećenici, benediktinci, redovnice te vjernici iz Europe, SAD-a i Latinske Amerike, piše Guardian.

Liturgija je trajala tri sata, na latinskom jeziku, žene su prekrivenih glava sjedile na jednoj strani a muškarci na drugoj.

Pokret protiv Pape i autoriteta Rima predvode ekskomunicirani biskupi Jean-Michel Faure i Richard Williamson.

Potonji je konzervativni klerik iz Velike Britanije koji je ustvrdio da nisu postojale plinske komore u nacističkim logorima te da nije 'nestalo' više od 300 tisuća Židova, veličao je Vladimira Putina kao mirotvorca te upozoravao da muslimani žele osvojiti Europu. Faurea je Vatikan 'izbrisao' nakon što ga je Williamson sredinom ožujka ove godine zaredio u biskupa, bez odobrenja pape Franje. 

Mi smo veći katolici od pape Franje

Pročitajte i ovo Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

Faure je kazao kako današnji Vatikan negira tradiciju i ide protiv učenja pape Pia X koji je vodio Crkvu od 1903. do 1914. godine.

'Sadašnji Papa propovijeda doktrinu koja negira Pia X. Papa Franjo je manje katolik nego mi. On ne slijedi vjeru ni riječi Isusa Krista', kaže Faure koji je obavljao svećeničku misiju u Meksiku i Argentini.

Isključenje iz Crkve ne priznaje. Svoju je situaciju usporedio s nekim drugim katolicima, poput Ivane Orleanske, koji su bili ekskomunicirani, ali je kasnije priznat njihov doprinos Crkvi.

Procjenjuje se da je u svijetu jedan milijun katolika, odnosno 0,1 posto od ukupnog broja, koji sebe opisuju kao sljedbenike Pia X, no svi uspješni pape nisu htjeli produbljivati jaz između njih i Vatikana. Jedino je Benedikt XIII dignuo prašinu kada je Williamsona i još tri biskupa isključio iz Crkve.

Bečki nadbiskup: Moguće je povlačenje papa Franje

U suprotnosti sa svojim prethodnikom, ultrakonzervativne klerike papa Franjo odlučio je ignorirati.

Williamson je objavio kako ne namjerava pokrenuti novu Crkvu, ali su do sada u njegovom pokretu 'zaređeni' biskup i svećenici. Williamson očekuje da će Bog kazniti čovječanstvo katastrofom poput velike poplave. Faure pak više govori o trećem svjetskom ratu:

'Bilo bi to strašno, no promijenilo bi svijet i mnoge stvari pa zašto onda ne i religiju'.

Glasnogovornik Vatikana izjavio je da dijecezu u Santa Cruzu Papa Franjo ne priznaje.
'Isključenje iz Crkve je automatsko. Faure može pričati što god želi, no katolici, a još više biskupi, moraju slušati i poštovati Papu', poručili su iz Vatikana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene