Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema dogovora vlade i opozicije

Deseci tisuća prosvjednika okupljaju se u Jemenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća ljudi izlaze na ulice diljem Jemena, a u glavnom gradu Sanaai, usprkos sastanku predstavnika vlade i prosvjednika i danas će se održati dva suprotstavljena prosvjeda – jedan protiv i jedan za predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

32-godišnja vladavina predsjednika Saleha nalazi se u pod pritiskom domaćih prosvjednika, ali i međunarodni sila. Tako je Ujedinjeno Kraljevstvo pozvalo svoje državljane da pod hitno napuste Jemen zbog 'velikih izgleda za početak nasilnih prosvjeda', prenosi BBC.co.uk.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tijekom nemira ubijena 142 prosvjednika Prosvjednici u Jemenu traže da Saleh odmah napusti vlast Slika nije dostupna Imunitet u zamjenu Jemen: Predsjednik Saleh pristao odstupiti

Analitičari naglašavaju da će jedino politički dogovor vlade i opozicije riješiti političku krizu, no sadašnja situacija ne nudi nadu u to rješenje zbog nepopustljivosti obiju strana. Predsjednik Saleh najavio je otići do siječnja 2012., ali opozicija odbija tu opciju i traži njegovu trenutačnu ostavku.

>>Jemen: Ubijeno više desetaka prosvjednika

>>Jemen: Tri ugledna generala poduprli prosvjede

>>Jemenski predsjednik raspustio vladu

Bitno je napomenuti kako Saleh, kao dugogodišnji saveznik zapadnih sila u borbi protiv al-Qaedae u Jemenu, ali i šire, uživa status borca protiv terorizma te mu se pripisuje uloga u suzbijanju jačanja utjecaja al-Qaedae u Jemenu. Usprkos tome – mnogi u Jemenu su nezadovoljni njegovom vladavinom i drže ga glavnim krivcem za nestabilnost zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene