Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deseci tisuća Čeha marširaju Pragom u znak prosvjeda protiv vladina plana mirovinske, zdravstvene i socijalne reforme jer su one, tvrde prosvjednici, antisocijalne i štetne za gospodarstvo.


Sindikalni čelnici procjenjuju da se u središtu grada okupilo više od 40 tisuća ljudi i traže izbore jer će, tvrde, njihovo članstvo osjetiti teret reforma. 'Odbijamo vašu mirovinsku krađu!' rekao je pred okupljenima na praškim Vaclavskim namestima sindikalac Josef Stredula. 'Odbijamo vladin prijezir prema mišljenju javnosti i socijalnom dijalogu'.

Češki je dug otprilike oko polovice EU-ova prosjeka, ali očekuje se da će bez reforma rasti. Vlada želi srezati deficit javnog sektora na 4,2 posto BDP-a ove godine, a do 2016. uravnotežiti proračun. Predviđeno je, među ostalim, povišenje dobi za umirovljenje, skretanje pola mirovina privatnim fondovima, podizanje davanja za zdravstvenu zaštitu te smanjivanje socijalnih prava.

Vlada desnoga centra kani te reforme u lipnju predložiti parlamentu, a ometaju je unutarnje borbe i optužbe za korupciju među trima koalicijskim partnerima. (Hina)

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Češkoj Dok Česi produljuju izvanredno stanje, tisuće Poljaka su pijane, plešu i pjevaju po ulicama Koronavirus u svijetu Lani zabilježili veliki porast broja umrlih: "Ta upadljiva promjena od jedne do druge godine je ekstremna"