Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže izbore

Deseci tisuća čeških radnika protiv mjera štednje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća Čeha marširaju Pragom u znak prosvjeda protiv vladina plana mirovinske, zdravstvene i socijalne reforme jer su one, tvrde prosvjednici, antisocijalne i štetne za gospodarstvo.

Sindikalni čelnici procjenjuju da se u središtu grada okupilo više od 40 tisuća ljudi i traže izbore jer će, tvrde, njihovo članstvo osjetiti teret reforma. 'Odbijamo vašu mirovinsku krađu!' rekao je pred okupljenima na praškim Vaclavskim namestima sindikalac Josef Stredula. 'Odbijamo vladin prijezir prema mišljenju javnosti i socijalnom dijalogu'.

Češki je dug otprilike oko polovice EU-ova prosjeka, ali očekuje se da će bez reforma rasti. Vlada želi srezati deficit javnog sektora na 4,2 posto BDP-a ove godine, a do 2016. uravnotežiti proračun. Predviđeno je, među ostalim, povišenje dobi za umirovljenje, skretanje pola mirovina privatnim fondovima, podizanje davanja za zdravstvenu zaštitu te smanjivanje socijalnih prava.

Vlada desnoga centra kani te reforme u lipnju predložiti parlamentu, a ometaju je unutarnje borbe i optužbe za korupciju među trima koalicijskim partnerima. (Hina)

Pročitajte i ovo Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti" Slika nije dostupna 91 umrla osoba Prvi slučaj virusa H1N1 u Češkoj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene