Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački tjednik Der Spiegel mora platiti 4.000 eura odštete supruzi Josefa Fritzla, Austrijanca koji je držao svoju kćer zatvorenu u podrumu i s njom počinio rodoskvrnuće, odlučio je sud u Beču.


Prema mišljenju austrijske sutkinje tjednik je člankom o slučaju rodoskvrnuća objavljenim u svibnju 2008. povrijedio pravo 73-godišnjakinje na privatnost. Presuda nije pravomoćna, a i pravni zastupnik tjednika kao i odvjetnica tužiteljice zadržali su pravo na žalbu. Objavljujući presudu, sutkinja je objasnila da mora postojati mogućnost izvješćivanja o 'tom slučaju zločina bez premca'. Stoga je dopušteno pobliže rasvjetljavanje obiteljskog života u Fritzlovoj kući, 'kako bi se mogla razumjeti pozadina'.

Vezani članci Slika nije dostupna Fritzl postao senilan i onemoćali starac Slika nije dostupna Fritzl obasuo obitelj telefonskim pozivima, oni mu spuštaju slušalicu

>> Fritzl prešao na budizam i želi da ga proučavaju

'Pažljivo' izvješćivanje 'koje se odnosi na povod' o supruzi i djeci čovjeka koji je svoju kći 24 godine držao zatvorenu u podrumu, zlostavljao ju i s njom začeo sedmero djece, treba se tolerirati čak i onda kad su izvješća bliska najintimnijoj privatnosti osoba o kojima je riječ. 'Inače se o tom slučaju uopće ne bi moglo izvješćivati', naglasila je sutkinja. Der Spiegel je u članku na više stranica ipak objavio 'jednu informaciju previše', izjavila je sutkinja.

Objavljeni detalji iz bračnog i spolnog života u članku u prvom su redu služili 'zadovoljavanju radoznalosti čitatelja i njihove želje za senzacijom'. Supruga J. Fritzla ne smije postati 'medijska lovina', zaključila je sutkinja i odredila odštetu koja je ipak znatno manja nego što je tužiteljica tražila.