Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Demokrati podržavaju ulazak Hrvatske u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski kongresnici Elton Gallegly i Robert Wexler, predsjednik i član Pododbora za Europu Predstavničkog doma američkog Kongresa, uputili su državnoj tajnici Condoleezzi Rice pismo u kojemu ističu velik napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo u NATO-u te predlažu da se na summitu Saveza u Rigi potkraj studenoga utvrdi da će pozivnica za članstvo Hrvatskoj biti upućena 2008. godine.

"Uoči važnog summita NATO-a u Rigi pišemo vam kako bismo istaknuli velik napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo u NATO-u i podržali upućivanje snažne poruke na summitu u Rigi da se 2008. odredi kao godina kada će se Hrvatsku pozvati da postane punopravna članica Saveza", navode dvojica demokratskih kongresnika u pismu koje je dobila Hina. 

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

Hrvatska se, kako ističu Gallegly i Wexler, od neovisnosti 1992. dokazala kao pouzdan partner međunarodne zajednice u nastojanjima da se uspostave mir i stabilnost na Balkanu. Također aktivno podržava globalni rat protiv terorizma i širenja oružja za masovno uništenje. Posebno su istaknuli doprinos Hrvatske u misiji NATO-a u Afganistanu (ISAF).

Hrvatska dijeli zajedničku viziju euroatlantskih integracija sa
zemljama regije i surađuje u različitim regionalnim inicijativama, poput partnerstva s Makedonijom i Albanijom u okvirima Jadranske povelje, navode u pismu.

Kongresnici su podsjetili i na stalnu podršku parlamenta SAD proširenju NATO-a, koja je izražena 2005. u kongresnoj rezoluciji 529 kojom se preporuča primanje Hrvatske u članstvo NATO saveza.

"Hrvatska je pokazala i volju i sposobnost da preuzme odgovornosti pridruživanja NATO-u i pokazat će da aktivno pridonosi kolektivnoj obrani i sveukupnoj misiji NATO-a", zaključila su dvojica američkih parlamentaraca.

Isto pismo uputili su 20. listopada i ministru obrane Donaldu
Rumsfeldu, koji tada još nije bio u ostavci.

Demokratski zastupnici osvojili su na izborima 7. studenoga većinu u Predstavničkom domu Kongresa i u Senatu, nakon 12 godina provedenih u oporbi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene