Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Demokrati izabrali vodstvo svoje većine u Senatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zastupnika Demokratske stranke u američkom Senatu izabrao je u utorak senatora Harrya Reida, iz Nevade, za čelnika senatske većine a Richarda Durbina, iz Illinoisa, za njegovog zamjenika dok su na visoka mjesta u hijerarhiji izabrane i dvije senatorice.

Senator Reid, koji je do prošlotjednih izbora bio čelnik demokratske manjine na današnjem izboru nije imao protukandidata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poziv administraciji Koliko djece još mora gladovati? Američki demokrati dovode u pitanje slanje oružja Izraelu zbog Gaze Slika nije dostupna Pismo zastupnika demokrata CIA od 2001. zavaravala Kongres u pogledu 'važnih akcija'

Kao prvi prioritet izdvojio je potvrdu Senata za izbor novog ministra obrane, rekavši kako podržava smjenu Donalda Rumsfelda bivšim direktorom CIA-e Robertom Gatesom do kraja godine, kako je predložio predsjednik George W. Bush.

- Nadam se da možemo brzo krenuti naprijed. Što prije to napravimo prije ćemo se riješiti Rumsfelda, izjavio je Reid nakon što je izabran na čelno mjesto u Senatu.

Novi saziv Senata prvi puta će zasjedati u siječnju 2007. U njemu će demokrati imati 51 a republikanci 49 mjesta.

Na mjesto tajnice demokratske konferencije izabrana je senatorica Patty Murray iz države Washington, a senatorica Debbie Stabenow, iz Michigana, predsjedat će upravnim odborom Demokratske stranke.

Demokrati u Predstavničkom domu Kongresa, u četvrtak će imati puno teži izbor kod biranja svog vodstva jer je buduća predsjednica doma Nancy Pelosi, uskratila svoju podršku za mjesto čelnika demokratske
većine Stenyu Hoyeru iz Marylanda, dosadašnjem čelniku manjine i dala je svom dugogodišnjem savezniku Jacku Murthi, kongresniku iz Pennsylvanije.

Murtha je vijetnamski veteran koji otvoreno poziva na povlačenje
američkih snaga iz Iraka, i njegovo postavljanje na vodeće operativno mjesto u Predstavničkom domu bilo bi jamstvo biračima da će demokrati ostati kod preizbornih obećanja i ishoditi povlačenje vojnika iz Iraka.

Po drugoj strani, Murtha ima vrlo problematičan etički dosje, jer je kao član odbora za odobravanje vojnih nabavki imao vrlo bliske veze s lobističkim tvrtkama, koje su obilato financirale njegovu kampanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene