Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Premoćna pobjeda demokrata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izborima u SAD-u demokrati su premoćno pobijedili republikanske zastupnike u svim dijelovima zemlje i osvojili većinu u Predstavničkom domu Kongresa i približili se tome u Senatu.

Još se čekaju konačni rezultati gdje iz Virginije i Montane u kojima su njihovi kandidati u vodstvu. 

Pročitajte i ovo Katarina Alvir o američkim izborima (Foto: Dnevnik.hr) Na krilima ružičastog vala Važnost rezultata izbora u SAD-u: Nikad više žena i manjina, počinje li noćna mora za Trumpa? Slika nije dostupna Demokratima većina i u Senatu

Do jutros, demokrati su osvojili više od 25 mjesta koje su u Predstavničkom domu Kongresa do sada držali republikanci, ne izgubivši pritom ni jedno od 200 svojih dosadašnjih, čime je dosadašnja čelnica demokratske manjine Nancy Pelosi dovedena u poziciju da postane prva žena predsjednica Predstavničkog doma Kongresa u povijesti.

TV mreže NBC i ABC procjenjuju da bi u konačnici demokrati mogli osvojiti od 32 do 35 novih mjesta u Kongresu.

U neizvjesnoj i potpuno izjednačenoj utrci za Senat, demokrati su pobijedili u Missuriju, Ohiou, Pennsylvaniji i Rhode Islandu. Virginija i Montana još nisu odlučene, no demokrati su u vodstvu u obje te države, a pobjede su im nužne za osvajanje većine.

Na izborima za 36 od 50 guvernera američkih saveznih država, demokrati su također požnijeli uspjeh osvojivši ukupno 28 guvernerskih mjesta, pa sada i u tom segmentu vlasti imaju većinu na nacionalnoj razini.

Prevrat u Predstavničkom domu i promjena ravnoteže u Senatu, signaliziraju dramatičan zaokret u odnosu snaga u Washingtonu koji će bitno utjecati na posljednje dvije godine Bushova mandata, s očekivanim izazovima demokrata administraciji u pogledu rata u Iraku i na nizu unutarnjopolitičkih pitanja, ocjenjuje "The Washington Post".

Sve je sada drukčije za predsjednika Busha. Razdoblje jednostranačke republikanske vladavine u Washingtonu je završeno krahom na jučerašnjim izborima. "Ponositi i nepopustljivi predsjednik obaviješten je da birači žele promjene, posebno glede rata u Iraku", komentira današnji "The New York Times".

Bush će se sada suočiti s demokratskom većinom u Predstavničkom domu i značajno brojnijim demokratskim klubom u Senatu, pa će sve veće inicijative u sljedeće dvije godine morati u određenoj mjeri biti dvostranačke, sviđalo se to njemu ili ne, ocjenjuje list.

NYT ističe i da su izbori ukazali na ograničenost politike koju je iz pozadine vodio Bushov glavni politički savjetnik Karl Rowe, a to je vladanje i vođenje kampanja uz isključivo oslanjanje na konzervativnu bazu u proteklih šest godina.

"Danas je američki narod glasovao za promjenu i izabrao je demokrate da povedu našu zemlju u novom pravcu, i to je upravo ono što namjeravamo učiniti", kazala je kongresnica iz Kalifornije Nancy Pelosi na bučnoj proslavi u izbornom stožeru demokrata u Washingtonu.

Predsjednik Bush je rezultate izbora pratio u Bijeloj kući, a svoje viđenje buduće kohabitacije s demokratskim Kongresom iznijet će na konferenciji za novinare u srijedu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene