Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Del Ponte: Puna suradnja znači uhićenje preostala 4 bjegunca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte ponovila je kako se ocjena o punoj suradnji zemalja regije s Haaškim tribunalom može dati tek ako sva četvorica preostalih bjegunaca optuženih za ratne zločine budu uhićena i prebačena u zatvor u Sheweningenu.

"ICTY mora osigurati da oni budu uhićeni", kazala je Del Ponte novinarima u Sarajevu, gdje boravi u službenom posjetu i gdje se sastala s novim Visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom, a potom i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brammertz: Nužno uhititi preostalu četvoricu haških bjegunaca Slika nije dostupna Vukčević: Ne taktiziramo s Mladićevim i Karadžićevim uhićenjem

Del Ponte je istaknula kako je njeno posljednje izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i Vijeću Europe (CoE) o napretku BiH i Srbije u suradnji s ICTY-em temeljeno na pozitivnim pomacima kakav je predstavljalo uhićenje generala Zdravka Tolimira.

Upozorila je, međutim, kako to nije dovoljno da bi se dala ocjena o punoj suradnji kakvu je, primjerice, uoči uhićenja generala Ante Gotovine zaslužila Hrvatska.

"Situacija sa Srbijom danas nije ista kakva je tada bila s Hrvatskom. Puna suradnja znači lociranje sve četvorice preostalih bjegunaca, dakle i Radovana Karaždića i Ratka Mladića", kazala je glavna haaška tužiteljica.

Del Ponte u Sarajevu nije govorila o tome gdje bi se Karadžić i Mladić te Goran Hažić i Stojan Župljanin mogli skrivati.

Odgovarajući na novinarska pitanja Del Ponte je kazala kako joj nije poznato da se udruga koja okuplja majke s područja Srebrenice protivi njezinu dolasku u taj grad.

Potvrdila je kako kani tamo otići i sudjelovati u obilježavanju 12. obljetnice genocida, kao i da će se sastati s tim ženama i još jednom im objasniti što poduzima kako bi se preostali bjegunci uhitili.

"I prethodnih godina objašnjavala sam im kako tužitelj ICTY-a nije taj koji može uhititi bjegunce. I mi ovisimo o drugima", kazala je Del Ponte.

Komentirajući tvrdnje kako se dio njezina sadašnjeg osoblja protivi imenovanju Belgijanca Sergea Bremmetza za novog glavnog tužitelja, Del Ponte je izjavila kako se nada da će njeni sadašnji suradnici nastaviti raditi svoj posao i nakon prosinca kada ona ode sa sadašnje dužnosti.

"Nadam se da će moji ljudi ostati bez obzira tko bude novi glavni tužitelj", kazala je Del Ponte.

Navodno je 18 njenih sadašnjih suradnika u pismu glavnom tajniku UN-a zatražilo da novi glavni tužitelj ne bude Bremmetz, nego Amerikanac David Tolbert, sadašnji zamjenik Del Ponte.

Bez služenja kazni u zemljama regije

Mogućnost da osobe osuđene za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju služe zatvorsku kaznu u zemljama regije stvar je 'dalje budućnosti', rekla je Carla del Ponte.

To je izjavila tijekom razgovora s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem, koji je također iznio mišljenje da još nije sazrelo vrijeme da haški osuđenici služe kazne u matičnim državama.

Kako je priopćeno iz ministarstva vanjskih poslova BiH, Carla del Ponte se suglasila da je za slanje osuđenika u zatvore zemalja regije potrebno ispuniti cijeli niz uvjeta.

Ona međutim drži kako bi to svakako bio pozitivni element pomirenja u regiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene