Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planira ostavku

Del Ponte: "Zločini su užasniji od onih u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, a povjerenstvo ne radi ništa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša haška tužiteljica navodi da ne može biti u Komisiji koja ne radi apsolutno ništa, posebno u slučaju kada su predmet užasni zločini kakve nije vidjela ni u Ruandi ni Bivšoj Jugoslaviji.

Bivša glavna tužiteljica Haškoga suda Carla Del Ponte namjerava dati ostavku u UN-ovu istražnom povjerenstvu o Siriji jer ne želi sudjelovati u radu povjerenstva koje " ne čini apsolutno ništa", rekla je u razgovoru za švicarski list Blick.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iznenadila kolege UN se distancirao od Carle del Ponte: Ne znamo tko je u Siriji koristio bojni otrov Slika nije dostupna Članica UN-ovog tima Carla del Ponte otkrila prekomjerno granatiranje u Siriji

"Frustrirana sam, odlazim. Napisala sam ostavku i poslat ću je sljedećih dana", rekla je u tom razgovoru.

Vijeća za ljudska prava 2011. godine osnovalo je neovisno UN-ovo istražno povjerenstvo, samo nekoliko mjeseci nakon početka sirijskog sukoba. Del Ponte mu se pridružila u rujnu 2012.

Povjerenstvo kojim predsjeda Brazilac Paulo Pinhero predalo je nekoliko izvješća, ali Damask mu nikada nije odobrio dolazak u Siriju.

"Ne mogu više ostati u povjerenstvu koje ne čini apsolutno ništa", objasnila je Del Ponte i optužila članove Vijeća sigurnosti da ne žele provoditi pravdu.

U sukobu u Siriji od ožujka 2011. poginulo je više od 330.000 osoba i više je milijuna raseljeno i izbjeglo.

"Na početku je postojalo dobro i zlo. Oporba je bila na strani dobra, a vlada na strani zla", ocijenila je Del Ponte. "A sada su svi u Siriji na strani zla. Assadov režim počinio je strašne zločine protiv čovječnosti i koristio kemijsko oružje, a oporbu sačinjavaju ekstremisti i teroristi", ocijenila je.

Del Ponte je zaključila da užasni zločini koji su počinjene u Siriji nisu viđeni ni u Ruandi ni na području bivše Jugoslavije.

Ona je imenovana tužiteljicom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i zaslužna je što se bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević našao pred međunarodnim sudom kako bi odgovarao za ratne zločine.

Del Ponte je također vodila istrage o mafiji uz talijanskog suca Giovannija Falconea tijekom 1990-ih. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene