455228
455228
455228
455228
455228

Hrvatska postala članicom Vijeća za ljudska prava UN-a, s dva boda više izbacila Rusiju

  • , 28.10.2016., 19:06
  • Autor:
  • komentara

Republika Hrvatska je na izborima, održanima na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, danas, 28. listopada o.g., po prvi put izabrana za članicu Vijeća za ljudska prava UN-a, na trogodišnje razdoblje od 2017.-2019. godine.

 
 
 
 
Generalna skupština UN-a (Foto: AFP)
Generalna skupština UN-a (Foto: AFP)

Hrvatska je osvojila 114 glasa te za dva boda pobijedila Rusiju  koja prvi put od 2006. neće biti članica Vijeća.

Za članicu Vijeća ponovno je izabrana i Saudijska Arabija, unatoč brojnim kritikama organizacija za zaštitu ljudskih prava, javlja RT.

47 mjesta u Vijeću distribuiraju se na regionalnoj osnovi, a Hrvatska se  za dva mjesta s područja istočne Europe natjecala s Rusijom i Mađarskom.

U Vijeće ulazi i Saudijska Arabija

Saudijska Arabija osvojila je 152 glasa i azijsku će regiju predstavljati s Kinom i Japanom.

Osim Hrvatske, članice su po prvi puta postale Ruanda i Irak. Ostale izabrane članice su Brazil, Velika Britanija, Japan, Južnoafrička Republika, Tunis i SAD.

"Hrvatska će se svojim članstvom aktivnije uključiti u globalno djelovanje na području ljudskih prava, kako prema aktualnim trendovima i izradi novih standarda u promicanju i zaštiti ljudskih prava, tako i u odnosu na podizanje svijesti o potrebi jačanja njihove zaštite u zemljama u kojima je kršenje ljudskih prava i klima nekažnjavanja prijetnja građanima", kažu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Borba protiv diskriminacije i zločina iz mržne

Prioritetne aktivnosti Hrvatske bit će i tematski usmjerene na borbu protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, kao i na učinkovitu zaštitu svih žrtava u sukobima štiteći dostojanstvo i pravo na život svake ljudske osobe, navodi se u priopćenju i dodaje da je članstvo u vijeću ujedno i prilika Hrvatskoj za širenje primjera svoje dobre prakse u domeni promicanja i zaštite ljudskih prava.

Vijeće za ljudska prava ključno je međuvladino tijelo uspostavljeno rezolucijom Opće skupštine UN-a 2006. godine, s mandatom jačanja promicanja i zaštite ljudskih prava na globalnoj razini kao i razmatranja stanja ljudskih prava u svim zemljama svijeta. Članstvo obuhvaća 47 država. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se