455228
455228
455228
455228
455228

Hrvatska postala članicom Vijeća za ljudska prava UN-a, s dva boda više izbacila Rusiju

  • , 28.10.2016., 19:06
  • Autor:
  • komentara

Republika Hrvatska je na izborima, održanima na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, danas, 28. listopada o.g., po prvi put izabrana za članicu Vijeća za ljudska prava UN-a, na trogodišnje razdoblje od 2017.-2019. godine.

 
 
 
 
 
Generalna skupština UN-a (Foto: AFP)
Generalna skupština UN-a (Foto: AFP)

Hrvatska je osvojila 114 glasa te za dva boda pobijedila Rusiju  koja prvi put od 2006. neće biti članica Vijeća.

Za članicu Vijeća ponovno je izabrana i Saudijska Arabija, unatoč brojnim kritikama organizacija za zaštitu ljudskih prava, javlja RT.

47 mjesta u Vijeću distribuiraju se na regionalnoj osnovi, a Hrvatska se  za dva mjesta s područja istočne Europe natjecala s Rusijom i Mađarskom.

U Vijeće ulazi i Saudijska Arabija

Saudijska Arabija osvojila je 152 glasa i azijsku će regiju predstavljati s Kinom i Japanom.

Osim Hrvatske, članice su po prvi puta postale Ruanda i Irak. Ostale izabrane članice su Brazil, Velika Britanija, Japan, Južnoafrička Republika, Tunis i SAD.

"Hrvatska će se svojim članstvom aktivnije uključiti u globalno djelovanje na području ljudskih prava, kako prema aktualnim trendovima i izradi novih standarda u promicanju i zaštiti ljudskih prava, tako i u odnosu na podizanje svijesti o potrebi jačanja njihove zaštite u zemljama u kojima je kršenje ljudskih prava i klima nekažnjavanja prijetnja građanima", kažu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Borba protiv diskriminacije i zločina iz mržne

Prioritetne aktivnosti Hrvatske bit će i tematski usmjerene na borbu protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, kao i na učinkovitu zaštitu svih žrtava u sukobima štiteći dostojanstvo i pravo na život svake ljudske osobe, navodi se u priopćenju i dodaje da je članstvo u vijeću ujedno i prilika Hrvatskoj za širenje primjera svoje dobre prakse u domeni promicanja i zaštite ljudskih prava.

Vijeće za ljudska prava ključno je međuvladino tijelo uspostavljeno rezolucijom Opće skupštine UN-a 2006. godine, s mandatom jačanja promicanja i zaštite ljudskih prava na globalnoj razini kao i razmatranja stanja ljudskih prava u svim zemljama svijeta. Članstvo obuhvaća 47 država. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se