Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Politička urota'

De Villepin oslobođen svih optužbi u aferi Clearstream

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Parizu oslobodio je u četvrtak bivšeg francuskog premijera Dominiquea de Villepina svih optužbi u političkoj uroti 'Clearstream', koja je trebala potkopati predsjedničku kampanju Nicolasa Sarkozyja 2007., prenose agencije.

Po izricanju presude zadovoljni de Villepin (56), izjavio je da ne osjeća 'nikakve gorčine' te da 'želi okrenuti novu stranicu' i 'služiti Francuzima', prenosi agencija AFP. Agencija dodaje da se presuda tumači kao udarac predsjedniku Sarkozyju jer je riječ o procesu koji je tumačen kao dvoboj između dvojice rivala unutar iste stranke. Oslobađanjem od krivnje otvara se put za političke ambicije de Villepina, koji je bio premijer od 2005. do 2007., a danas ne obavlja nikakvu političku dužnost i radi kao odvjetnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NISU DOKAZANE PRIJETNJE Tužila ga za ljubomorne ispade: Na zagrebačkom sudu priča dobila neočekivani kraj Slika nije dostupna Francuski premijer svjedočio 17 sati

Sud je de Villepina oslobodio svih optužbi za sudjelovanje u plasiranju lažnih informacija o tome da su ugledni poslovni ljudi i političari, a među njima i Sarkozy, imali tajne račune u grupi Clearstream gdje su polagali mito primljen za prodaju oružja Tajvanu. Sud je u procesu ipak proglasio krivima i na tri godine zatvora osudio dvije osobe koje su sudjelovale u lažiranju optužbi. To su 'mozak' cijele operacije, jedan od čelnika aeronautičke tvrtke EADS, Jean-Louis Gergorin, te Imad Laloud, matematičar i krivotvoritelj.

Slučaj datira iz 2004., kada su Sarkozy i de Villepin bili ministri u tadašnjoj vladi predsjednika Jacquesa Chiraca i u stranci rivali u želji da se kandidiraju za Chiracova nasljednika. Tužiteljstvo, koje je tražilo 18 mjeseci zatvora za de Villepina, najavilo je da će se žaliti na presudu, piše agencija dpa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene