Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STATUSNA PRAVA IZBJEGLICA

Božinović nazočio Vijeću ministara unutarnjih poslova EU-a: "Situacija nije dobra, gradovi su opkoljeni, civili ginu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je u Bruxellesu nazočio Vijeću za pravosuđe i unutarnje poslove EU-a. Aktivirana je Direktiva koja će izbjeglicama iz Ukrajine omogućiti rješavanje statusnih pitanja u zemljama EU-a.

"Prvi put aktivirala se Direktiva koja u europskom zakonodavstvu postoji od 2001. godine. Utvrđeno je postojanje stanja masovnog izbjegličkog vala i u tom kontekstu veoma bitno je da je Europa i u ovom slučaju održala svoje jedinstvo i poslala vrlo jasnu poruku humanitarnog karaktera i poruku razumijevanja za patnje koje prolazi ukrajinski narod. Državama članicama je omogućeno da se odluka o pravovremenom mehanizmu zaštite aktivira temeljem odluke Vijeća", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak poslijepodne nakon sastanka Vijeća ministara unutarnjih poslova EU-a u Bruxellesu.

Božinović je naglasio kako je sada najbitnije da se u ubrzanoj proceduri mogu rješavati statusna pitanja izbjeglica koja dolaze iz Ukrajine na teritorij država članica EU-a, a to onda uključuje njihova prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, ali i uključivanje u tržište rada. Te odluke se donose na ograničeno vrijeme na godinu dana, s tim da se mogu produžiti dva puta po šest mjeseci, a što se tiče našeg Zakona o međunarodnoj privremenoj zaštiti, maksimalno se može produžiti do tri godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAT NA ISTOKU EUROPE Izbjeglice iz Ukrajine pristižu u Hrvatsku, Božinović: ''Pripremamo se za masovniji val''

Pročitajte i ovo Davor Božinović Dramatičnost situacije Božinović o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine: ''EU se mora pripremiti za daleko veći broj''

Božinović je podsjetio i da je Vlada osnovala međuresornu skupinu koja će se baviti setom humanitarno-statusnih pitanja izbjeglica.

"Sada imamo pravnu osnovu temeljem koje ćemo riješiti status izbjeglica da mogu dobiti iskaznice, jer vidimo da situacija eskalira u voijnom smislu", poručio je Božinović te dodao kako je održan i video sastanak s ukrajinskim ministrom unutarnjih poslova.

"Dobili smo informacije o situaciji. Nije dobra, gradovi su opkoljeni, neselektivno granatiranje je u tijeku, civili ginu, veliki dio ih se uputio prema izlasku iz Ukrajine. Milijun ljudi ušlo je na teritorij država članica EU", rekao je Božinović.

Ministar unutarnjih poslova zaključio je i da je Europa pokazala jedinstvo, kao i da potpuno svjesna svih aspekata situacije ruske invazije na Ukrajinu, a to je nešto s čime ćemo se svi morati nositi u vremenu koje dolazi.

"Hrvatska je sve koji su došli od 24. veljače primila, spremamo se i za veće prihvate, a s ovim pravnim temeljem imamo situaciju koju nismo imali 2015. i 2016. i uz jednu europsku koordinaciju trebali bi se bolje nositi sa situacijom", zaključio je Božinović.

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene