Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Danski listovi ponovno objavili karikaturu proroka Muhameda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet vodećih danskih dnevnih listova danas je objavilo jednu od 12 karikatura proroka Muhameda koje su svojedobno razbjesnile muslimane diljem svijeta, prosvjedujući protiv urote za ubojstvo jednog od karikaturista.

Danski državljanin marokanskog podrijetla i dva Tunižanina uhićeni su jučer na zapadu Danske zbog planiranja ubojstva 73-godišnjeg Kurta Westergaarda, karikaturista lista Jyllands-Posten koji je prvi u studenom 2005. godine objavio sporne karikature.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon pokušaja ubojstva Danci protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda Slika nije dostupna Iran pozvao danskog veleposlanika zbog karikature Muhameda

Pet novina - Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske Tidende, BT i Ekstra Bladet danas su ponovno objavili Westergaardovu karikaturu proroka Muhameda koji na glavi umjesto turbana ima bombu.

Ona je svojedobno izazvala gnjev muslimana širom svijeta koji bilo kakvo slikovno prikazivanje Muhameda smatraju uvredljivim.

Tri danska veleposlanstva napadnuta su, a najmanje 50 osoba ubijeno je u nemirima koji su uslijedili na Bliskom istoku, Africi i Aziji. Nekoliko mlađih muslimana osuđeno je otad u Danskoj zbog planiranja bombaških napada.

U uredničkom komentaru ljevičarski list Politiken pište da urota "šokira i zabrinjava".

"Planovi za ubojstvo Kurta Westergaarda nisu samo napad na njega, nego na cijelu našu demokratsku kulturu", piše u komentaru.

"Neovisno o tome je li Jyllnds-Posten slobodu izražavanja tada iskoristio na ne osobito mudar način i sa štetnim posljedicama, taj list zaslužuje bezuvjetnu solidarnost kada je suočen s terorom", ističe list Politiken.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene