Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POZIVA NA IZBORE

Dan nakon velikih prosvjeda u Barcelonu došao i premijer Rajoy, održao govor pred svega 1500 ljudi

Mariano Rajoy, španjolski premijer (Foto: AFP)
Mariano Rajoy, španjolski premijer (Foto: AFP) Foto: Afp
Dan nakon što se u Barceloni okupilo 750.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije ondje je u nedjelju španjolski premijer Mariano Rajoy rekao kako će regionalni izbori pomoći da se okonča "separatistički kaos" u toj pokrajini i pozvao "tihu većinu" da izađe na izbore 21. prosinca u obranu cjelovitosti Španjolske.

"Moramo vratiti Kataloniju iz kaosa separatizma", rekao je premijer Mariano Rajoy, dodajući: "S demokracijom želimo vratiti Kataloniju za sve".

Pročitajte i ovo Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Sedmi dan prosvjeda Katarina Alvir iz Barcelone: "Prosvjednici punili vrećice papirom i bacali ih na policajce te poručuju da bacaju smeće na najgore mjesto u gradu" Gradske službe čiste Barcelonu nakon nereda (Foto : Dnevnik.hr) Policija preuzela kontrolu Reporterka Katarina Alvir iz Barcelone: "Za danas nisu najavljeni novi prosvjedi, ali to ne znači da ih neće biti"

U svom prvom posjetu glavnom gradu Katalonije nakon što je ta pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika izglasala nezavisnost Rajoy je pozvao na masovni izlazak na prijevremene regionalne izbore

"Želimo masovni odaziv na izbore kako bi počela jedna mirna etapa... Potrebno je što prije vratiti Kataloniju u normalu i smiriti društvene tenzije", rekao je Rajoy.

Španjolska vlada preuzela je upravljanje nad katalonskom administracijom do 21. prosinca za kada je sazvala prijevremene izbore u Kataloniji na kojima se nada pobijediti zagovornike nezavisnosti.

"Potrebno je da na njih izađe tiha većina. Ti izbori će biti pravi, zakonski i demokratski", rekao je Rajoy na skupu svoje Narodne stranke desnog centra u Barceloni.

U subotu su zagovornici nezavisnosti Katalonije izveli na ulicu 750.000 ljudi čime su pokazali da ih mjere uvedene iz Madrida nisu obeshrabrile u zahtjevu za proglašenjem nezavisne republike Katalonije. Prosvjednici su zatražili puštanje na slobodu osam smijenjenih članova katalonske vlade iz pritvora pored Madrida te oslobađanje dvojice čelnika civilnih organizacija koji su u zatvoru od sredine prošlog mjeseca. Više od 20 katalonskih dužnosnika optuženo je za pobunu protiv španjolske države, neposluh, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti te odbijanje njegovog sprečavanja.

"Što bi učinile Francuska ili Njemačka da neka od njihovih regija jednostrano proglasi nezavisnost?", upitao je Rajoy na skupu održanom u hotelu u Barceloni na kojem je sudjelovalo 1.500 osoba.

Katalonski parlament je 27. listopada izglasao nezavisnost na temelju rezultata referenduma kojeg je zabranio španjolski ustavni sud. Idući dan je španjolska vlada aktivirala članak iz ustava s ciljem suzbijanja nezavisnosti raspustivši katalonsku vladu.

"Članak smo aktivirali uz podršku većine u španjolskom parlamentu i nakon što su se iscrpili sve mogućnosti za dijalog. Aktivirali smo ga kako bi zagovornici nezavisnosti završili sa svojim delirijem", rekao je Rajoy. "Želimo vratiti suživot u Kataloniju. Zagovornicima nezavisnosti uzvratit ćemo ustavom, katalonskim statutom i zdravim razumom. Uzvratit ćemo im Katalonijom. Španjolskom i Europom. Pretvorite svoj glas u glas na izborima", dodao je.

Ovih dana se slažu kandidacijske liste i stranačke koalicije. Izbori za 40 dana tumače se kao neslužbeno "Da" ili "Ne" Katalonaca za ostanak unutar Španjolskoj, odnosno pokazatelj što misli 5,5 milijuna stanovnika s pravom glasa. Ankete pokazuju da je rezultat neizvjestan. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene