Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tibetski redovnici prosvjeduju pred stranim novinarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više desetaka tibetskih redovnika odanih Dalaj lami prosvjedovalo je u četvrtak u velikom hramu u Lhasi, pred skupinom stranih novinara, u prigodi službenog intervjua koji su organizirale vlasti.

Izgred se dogodio kada je skupina novinara, sudionika putovanja koje su organizirale kineske vlasti, bila u hramu Jokhang, u drevnom povijesnom gradu u kojemu su 14. ožujka izbili prosvjedi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dalaj lama će se povući pogorša li se nasilje na Tibetu Slika nije dostupna Dalaj lama: Nitko nema pravo "ušutkavati" prosvjednike

Redovnici su prekinuli nastup kineskog čelnika koji je govorio o nedavnim neredima, optuživši ga da je lažac, a zatim su izvikivali slogane potpore Dalaj lami, rekao je svjedok spomenuvši da je bilo "50 do 60 redovnika".

"Želimo slobodu, želimo Dalaj lamu", uzvikivali su, prema istom izvoru, prekinuvši medijski nastup koji su organizirale kineske vlasti.

Organizatori puta pozvali su zatim skupinu novinara da napuste hram.

Agencija Nova Kina izvijestila je tek preko svog engleskog servisa da je putovanje stranih novinara "prekinula skupina lama u hramu Jokhangu u četvrtak ujutro, ali se putovanje ubrzo nastavilo".

Kina od srijede do petka organizira putovanje novinara u Lhasi koje bi trebalo pokazati "istinu" stranim medijima. Riječ je o prvoj skupini stranih novinara koji su nakon 14. ožujka dobili odobrenje da posjete tibetsku prijestolnicu.

Kina je optužila Dalaj lamu da je organizirao te prosvjede i nerede koji su se proširili na okolna područja na kojima žive tibetske manjine, kako bi sabotirao Olimpijske igre koje se trebaju održati u Pekingu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene