Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dalaj lama: Nitko nema pravo "ušutkavati" prosvjednike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tibetski duhovni vođa Dalaj lama izjavio je kako podupire održavanje Olimpijskih igara u Kini, no inzistirao je na tomu da nitko nema pravo "ušutkavati" prosvjednike koji traže slobodni Tibet.

Novinarima je u pauzi putovanja prema američkom gradu Seattleu kazao kako "Tibetanci nisu nastrojeni protiv Kine. Od samog početka podupiremo održavanje Olimpijskih igara".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kina spremna na dijalog s Dalaj lamom u vezi s Tibetom Slika nije dostupna Dalaj lama će se povući pogorša li se nasilje na Tibetu

Dalaj lama drži da prosvjednici imaju pravo na vlastito mišljenje te je kineske vlasti pozvao na nenasilje, nakon što su kineske vlasti donijele odredbu o strogim ograničenjima kad je riječ o pristupu Tibetu i područjima u zapadnom dijelu Kine, gdje su prosvjedi počeli, prenio je France presse.

"Podupirem organizaciju Olimpijskih igara koja je ove godine pripala Kinezima, jer Kina je najnaseljenija, najstarija zemlja. Ta zemlja uistinu zaslužuje organizaciju OI. Unatoč nesretnim događajima na Tibetu, moje se stajalište oko toga nije promijenilo", kazao je Dalaj dama u tokijskoj zračnoj luci Narita odakle će nastaviti prema Seattleu.

Tibetski duhovni vođa inzistirao je na tomu da njegov posjet Sjedinjenim Državama nema nikakve veze s politikom. Novinarima je u tokijskoj zračnoj luci rekao kako je njegov posjet SAD-u "isključivo apolitičan", prenio je AP.

Budistički duhovni poglavar živi u egzilu na sjeveru Indije te, preko Japana redovito putuje prema u treće zemlje, no današnji je tranzit preko tokijske zračne luke poseban, jer se događa samo nekoliko tjedana nakon najvećih tibetskih prosvjeda protiv kineskog političkog vrha u zadnjih dvadeset godina.

Tijekom Dalaj lamina kratkog zadržavanja u zračnoj luci Narita nije predviđen njegov sastanak s bilo kojim japanskim dužnosnikom.

Japan, koji pokušava poboljšati odnose s Kinom i dalje je vrlo oprezan u pogledu tibetskog problema te japanski visoki dužnosnici, za razliku od njihovih zapadnih kolega, izbjegavaju sastanke s Dalaj lamom.

Japanski premijer Yasuo Fukuda u srijedu je izjavio kako smatra da je za tibetski problem "prvenstveno odgovorna" Kina te je Peking pozvao na "rješenje tog pitanja putem dijaloga".

Kina je Dalaj lamu optužila da je organizirao i poticao nemire u Tibetu i u susjednim regijama i upozorila je susjedne zemlje neka ne podupiru njegove "aktivnosti".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene