Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožena regionalna suradnja

Dačiću smeta veličanje generala: 'Kakvu to poruku šalje Srbima?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer kaže da će oslobađajuća presuda generalima negativno utjecati na odnose s Hrvatskom i smeta mu slavljenje generala kao nacionalnih heroja.

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić istaknuo je u petak, komentirajući stajališta Beograda i Zagreba u povodu presude hrvatskim generalima, da odnosi ne ovise samo o jednoj strani i da suradnja s Hrvatskom ovisi i o volji Hrvatske.

Dačić je u intervjuu beogradskom magazinu "Cord" rekao da će oslobađajujća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču negativno utjecati na odnose u susjedstvu i na proces pomirenja, koji je po njegovim riječima započet "teškom mukom".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavni haški tužitelj Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio Slika nije dostupna 'Konstantan i snažan pritisak' Haški sudac: Oslobađajuće presude donošene su pod pritiskom!

>> Hrvatski generali i Haradinaj oslobođeni zbog pritiska Zapada?

"Ova presuda ponovno otvara neke stare rane koje nisu zacijelile do kraja i dovodi u pitanje povlačenje tužbe za genocid, što sve nesumnjivo vodi u pravcu prevladavanja problema i traženja točaka koje nas spajaju, a ne razdvajaju", naveo je Dačić.

On je istaknuo kako srbijanska strana ne misli da "ova presuda ima veze s hrvatskom državom i hrvatskim narodom", napomenuvši kako je presuda generalima "stajalište Haškog suda i to jednog vijeća Haškog suda".

"Međutim, smatramo neprimjerenim veličanje takvih ljudi i njihovo proglašavanje nacionalnim herojima, jer postavljamo pitanje: koju poruku to šalje svim Srbima koji su ostali živjeti u Hrvatskoj, a i brojnim Srbima građanima Hrvatske koji još uvijek žive kao izbjeglice u Srbiji", objasnio je Dačić.

Dačić je, uz tvrdnju da se u proteklom periodu dogodio "zastoj u odnosima s Hrvatskom", ukazao da su regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi jedan od postulata Europske unije", čija će članica Hrvatska uskoro postati. Poručio je i da bi se u budućnosti "dvije zemlje trebale više baviti stvarima koje predstavljaju zajednički interes".

Dačić je ranije u studenom poručio da Srbija zbog haške presude neće podizati "berlinski zid", ali da će činiti sve što je u njezinoj moći i "iskoristiti sve raspoložive mehanizme da zaštiti nacionalne i državne interese".

"U idućim mjesecima, kroz diplomatsku ofenzivu, pokušat ćemo pridobiti potporu što većeg broja najutjecajnijih zemalja UN, da oštro i kritički govore o radu tribunala i političkim utjecajima kojima je izložen", najavio je predsjednik srbijanske vlade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene