Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza NY Timesa

Hrvatski generali i Haradinaj oslobođeni zbog pritiska Zapada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U New York Timesu je, u kontekstu oslobađajućih presuda hrvatskim generalima i Ramushu Haradinaju, osvanula analiza rada Haškog tribunala u kojoj se spominje i moguća politička motiviranost presuda zbog utjecaja Zapada.

U izvještaju o oslobađajućoj presudi jednom od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova Ramushu Haradinaju, New York Times donosi kratku analizu rada Haškog tribunala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavni haški tužitelj Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio Slika nije dostupna Brammertz o presudi generalima Revizija presude Gotovini teoretski moguća, ali vjerojatnost nije velika

'Smatra se da je ukidanje osuđujućih presuda hrvatskim generalima i kosovskom zapovjedniku dovelo u pitanje sposobnost tribunala da procesuira slučajeve. Nedavno je najavljeno da će se ići u reviziju drugostupanjske presude hrvatskim generalima, u kojoj su dvojica od pet sudaca napisala neuobičajeno oštra izdvojena mišljenja. Jedan je oslobađajuću presudu nazvao grotesknom, dodajući da su zaključci većine sudaca u kontradikciji s pravdom', piše novinarka Marlise Simons.

>> Radikali opet pale zastave po Beogradu: 'Tomo ustašo!'

Ona u nastavku teksta navodi kritike koje se u Srbiji i izvan nje javljaju na račun rada tribunala, uključujući i one prema kojima su presude navodno politički motivirane jer su Hrvatska i Kosovo u ratu imali podršku Zapada.

No, nekadašnji zamjenik Carle del Ponte Geoffrey Nice s ovakvim se kritikama ne slaže i ističe da je, primjerice, slučaj protiv Haradinaja od početka bio na klimavim nogama i da mu nije jasno zašto je uopće završio na optuženičkoj klupi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene