Svijet je u ponedjeljak obišla priča o indonezijskom tinejdžeru koji je preživio 49 dana na ribarskoj splavi nakon što su ga snažni vjetrovi bacili na pučinu. U javnost sada curi sve više detalja o pustolovini 19-godišnjeg mladića.

Galerija


Podsjetimo, Aldi Novel Adilang bio je na ribarskoj splavi s nastambom 125 kilometara od indonezijske obale.

Vezani članci Potres pogodio otok Južnu Sumatru u Indoneziji. Vatreni prsten ne miruje: Dva jaka potresa pogodila Indoneziju U Indoneziji se probudio vulkan Dramatične snimke erupcije vulkana, stup pepela visok je 5 kilometara: "Zvučalo je poput udara groma"

Sredinom srpnja zbog jakog se vjetra prekinuo konop sidra, a budući da splav nema motor niti vesla, tinejdžer je otplovio tisuće kilometara dalje, nedaleko od Guama, gdje ga je na kraju spasilo panamsko plovilo.

Prije spašavanja na splavi je jeo ribu koju je kuhao tako što je palio drvenu ogradu splavi.

Naime, na brodu je imao materijala za tjedan dana života, zbog čega je morao improvizirati. Zato je, nakon što je ostao bez plina, palio drvenu ogradu da može kuhati. Pio je tako da je cijedio odjeću koja je bila natopljena morskom vodom, a svaki dan čitao je i Bibliju koju je imao sa sobom.

 

Tinejdžer preživio 49 dana na splavi (Foto: screenshot/APTN) - 2
Tinejdžer preživio 49 dana na splavi (Foto: screenshot/APTN) - 1 Foto: screenshot/APTN

Lokalnim medijma ispričao je kako je razvio rutinu pa je u jutarnjim satima lovio ribu, a u popodnevnim čitao.

Pomoću štapića od bambusa napravio je i improvizirani tuš.

Kada bi razmišljao o obitelji, plakao je jer je bio uvjeren da ih više nikada neće vidjeti.

Jednog dana oko njegove splavi kružio je i morski pas. "Mogao sam samo moliti Boga da ode", ispričao je novinarima.

Svaki put kada bi vidio brod koji prolazi, a to se dogodilo više od 10 puta, palio je lampu na splavi, ali nitko ga nije primjećivao.

Kada ga je napokon uočilo panamsko vozilo, otplivao je do lokacije na kojoj ga je posada broda povukla na brod gdje su ga pokrili dekom i dali mu kekse.

Mladić je vraćen kući, obitelji, a u međuvremenu su se pojavila pitanja o njegovu poslodavcu. Ovo je, naime, treći put da je njegovo plovilo otplutalo.

Mladić s indonezijslog otoka Sulawesija, naime, radi na ribarskoj splavi na kojoj se hvataju ribe pomoću svjetiljki. Splav pluta nasred mora, ali je usidrena, a svaki tjedan tinejdžer bi dobio novu pošiljku hrane i vode od poslodavca koji bi došao po ribu.

Predsjednik udruge indonezijskih malih ribara Jefri Sagune rekao je da bi vlada trebala osigurati GPS uređaje za praćenje ribara tako da ih je lakše pratiti kada se izgube.