Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski zdravstveni sustav zahvatila je "humanitarna kriza" koja zahtijeva pomoć Crvenog križa pri prijevozu pacijenata, objavila je u subotu ta humanitarna organizacija.


Britanski NHS (National Health Service) osnovan je 1948. i ponos je mnogih Britanaca koji su njime dobili pristup besplatnoj zdravstvenoj skrbi od rođenja do smrti.

Vezani članci Ogulinski Crveni križ - 3 Za Provjereno progovorili bivši djelatnici ogulinskog Crvenog križa: "Daješ nekima koji imaju bogatstvo..." Baka s Banovine koju je posjetio mladi volonter Baki s Banovine za oko zapeo mladi volonter: "Zgodan, još nije oženjen... Bio je kod mene četiri puta"

No financijski problemi, sve starija populacija i sve kompleksnije medicinske potrebe su proteklih zima stvorile velike probleme mnogim bolnicama, a mediji pišu o pacijentima koji čekaju na svoj red satima ili čak danima.

NHS je odbacio napise Crvenog križa, a ministarstvo zdravstva je objavilo da su ubrizgali dodatnih 400 milijuna funta u sustav kako bi zadovoljili potražnju, no oporbena Laburistička stranka poziva premijerku Theresu May da učini više protiv gužvi u bolnicama.

"Ovo je nacionalni skandal", priopćio je predsjednik laburista Jeremy Corbyn.

"Ne bi se trebali oslanjati na Crveni križ u zadovoljavanju osnovnih potreba građana ove zemlje. Zahtijevam da premijerka u ponedjeljak dođe u Donji dom parlamenta i britanskim građanima pokaže kako planira riješiti svoj neuspjeh oko NHS-a", dodao je Corbyn, a ured premijerke je odbio komentirati njegove prozivke.

Sukob je pokrenula objava britanskog Crvenog križa u kojoj je pored poziva za pomoć u krizama u Jemenu i Siriji pisalo da je organizacija "na prvoj crti u odgovoru na humanitarnu krizu u bolnicama i ambulantama diljem zemlje".

Izvršni direktor Crvenog križa Mike Adamson rekao je da hitno šalju volontere, te da su pozvali svoje partnere Land Rover da im posude vozila za prijevoz pacijenata.

NHS je oduvijek bila emotivna tema za Britaniju, jednu od najbogatijih država na svijetu, a bivši britanski ministar financija jednom ga je opisao kao "nešto najsličnije religiji što Englezi imaju".

Proteklih su godina humanitarne organizacije i oporbeni političari upozoravali da su vladini rezovi socijalne skrbi rezultirali time da se sve veći broj starijih i ranjivijih pacijenata liječi u bolnicama umjesto kod kuće, zbog čega je nastao veliki pritisak na NHS.

Ravnatelj engleskog NHS-a Keith Willet rekao je da ta organizacija nije u humanitarnoj krizi, nego da je potražnja na najvišim razinama ikada i da su zaposlenici pod velikim pritiskom.

"Zima je uvijek vrijeme gužvi za NHS", zaključilo je ministarstvo zdravstva. (Hina)