Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crnogorska policija znala da Hrvatska traži Brčića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik sigurnosti u Ministarstvu obrane Crne Gore Božidar Lakić rekao je skupštinskim odborima kako postoje saznanja da je vojna policija znala da Hrvatska traži crnogorskog časnika Iliju Brčića kojega je osudila za ratni zločin.

'Služba vojne policije je, prema našim operativnim saznanjima, imala podatke o tome', kazao je Lakić na zajedničkoj sjednici Skupštinskih odbora za sigurnost i obranu i europske integracije na kojoj se raspravljalo o izvještaju o radu Ministarstva obrane i slučaju Brčić.

Pročitajte i ovo Interpol - 1 Međunarodni zahtjevi Interpolove tjeralice: Znate li kada se koriste crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste? Slika nije dostupna Crnogorski parlament o slučaju Brčić

Brčić, načelnik Odjela za razvoj Glavnog stožera vojske Crne Gore, uhićen je u zračnoj luci u Rimu temeljem Interpolove tjeralice i naloga hrvatskih vlasti koje ga terete za ratne zločine, u vrijeme dok je bio časnik JNA.

Splitski sud osudio je 1993. Brčića u odsutnosti na 15 godina zatvora za zločine protiv civilnog stanovništva koje je kao zapovjednik razarača počinio napadajući Split i obližnje otoke 1991.

Ministar obrane Boro Vučinić je ponovio da to ministarstvo, prije upućivanja Brčića u inozemstvo, nije imalo službenih spoznaja o Interpolovoj tjeralici.

'Službeno tijelo Interpola, kao ni bilo koje državno tijelo, Crne Gore o tome nisu obavijestili Ministarstvo obrane. Takav službeni podatak u postupku preuzimanja dokumentacije nismo dobili ni od Beograda', kazao je Vučinić.

Crnogorski ministar obrane istaknuo je da će se njegovo ministarstvo i drugi državni organi i dalje krajnje odgovorno odnositi prema slučaju Brčić.

'Ministarstvo obrane poduzelo je odgovarajuće mjere da se ovakvi i slični problemi ubuduće izbjegnu, te da u vezi ovog slučaja, kao i mogućih sličnih problema i za druge osobe, ako ih bude, imamo stalnu saradnju s hrvatskom stranom', kazao je Vučinić.

Vučinić je ponovio da je riječ o neugodnoj situaciji i za kapetana bojnog broda Brčića i za Ministarstvo obrane.

'Stajalište Ministarstva je da neće štititi bilo čiji interes zbog
eventualno učinjenog kaznenog djela, ali isto tako smatramo da ne treba izricati kvalifikacije i ocjene u vezi s ovim događajem, prije nego što se on okonča u skladu s procedurom u legalnom postupku pred nadležnim tijelima'", naveo je Vučinić.

On je ocijenio da su Brčićevo izručenje i ponovno suđenje u Hrvatskoj mogući, ali i dodao da ne želi prejudicirati stvari.

Vučinić je kao neosnovane, odbacio stajališta predstavnika oporbenih stranaka sa srpskim predznakom, da se radi o pripremljenom 'scenariju za Brčićevo uhićenje'.

'Te teze apsolutno ne stoje i radi se o priči iz domena političkih spekulacija', kazao je on.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene