Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši izvjestitelj o ilegalnim aktivnostima CIA-e, Švicarac Dick Marty dobio je potporu parlamentaraca Vijeća Europe za izvješće o crnim listama s imenima navodnih terorista i nazivima terorističkih organizacija, ocijenivši kako 'takvi popisi predstavljaju izravno kršenje ljudskih prava'.


Gotovo jednoglasno Parlamentarna skupština odobrila je vrlo kritičan dokument o dramatičnim posljedicama postojanja i oslanjanja svjetskih organizacija na crne liste što ih su ih utemeljili Ujedinjeni narodi i EU. U rezoluciji Parlamentarne skupštine konstatira se da procedure što ih primjenjuju Vijeće sigurnosti i Vijeće EU-a 'ne ispunjavaju ni minimalne kriterije koji bi trebali imati prvenstvo kad je riječ o ljudskim pravima'.

Vezani članci Slika nije dostupna Uvid u um pušača marihuane: Policija pronašla popis i nasmijala se do suza Slika nije dostupna TOP TERORISTI Za njihove glave ponuđene su najveće nagrade

Objašnjavajući kako osobe čija se imena nalaze na 'crnim listama', zbog čega ne mogu slobodno putovati, ne mogu doći do vlastitog novca s bankovnih računa te često moraju prekinuti dotadašnje aktivnosti, zapravo gube sva svoja građanska prava. 

'Kriteriji koji opravdavaju pribjegavanje spomenutim sankcijama vrlo su široki i neprecizni, a sankcije se mogu primijeniti i na temelju običnih sumnji', stoji u Martyjevu dokumentu objavljenom još u studenome u Parizu. 

Marty je objasnio kako je tada napravljeno samo nekoliko
'kozmetičkih' izmjena te je osudio nepostojanje prava na obranu 'što je protivno međunarodnim i europskim konvencijama'. 

Zatražio je da oni čija se imena nađu na spomenutim popisima dobiju mogućnost da se brane uz pomoć neovisne instance te da na kraju, u slučaju da im se dokaže da nisu prekršili ljudska prava, budu obeštećeni. 

Također predlaže proceduru 'uklanjanja imena s crnog popisa' što bi bilo omogućeno u slučaju da se dokaže da je osoba ili organizacija nedužna. Za sada je, smatra Marty, takav pokušaj gotovo potpuno nemoguć, budući se smatra ilegalnim i neprihvatljivim.

Na crnoj listi UN-a nalaze se imena 370 soba i više od stotinu tvrtki ili organizacija, a na popisu Vijeća EU-a 60 je imena osoba, tvrtki ili organizacija, među kojima su Hamas i ETA.