Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crna kutija iz broda Concordije koji se u siječnju nasukao blizu talijanske obale, pri čemu su poginule 32 osobe, nije bila ispravna zbog čega nije moguće rekostruirati sve događaje te tragične noći, piše u utorak Corriere della Sera.


Crna kutija je 'bila u kvaru od 9. siječnja, ili četiri dana prije nesreće'. Stručnjaci koji rade na rekonstrukciji događaja u noći s 13. na 14. siječnja nisu mogli zaključiti što se sve događalo na brodu od trenutka udara o stijenu 13. siječnja nešto prije 22.00 sata po mjesnom vremenu i završetka evakuacije broda 14. siječnja rano ujutro.

Njihova analiza prestaje u 23.36 sati 13. siječnja, u času kada su zadnji podatci registrirani na brodskom računalu koje je, za razliku od crne kutije, lako 'dostupan' uređaj te treba provjeriti nisu li podatci na neki način 'krivotvoreni', dodaje list.

List napominje da pomorski propisi zabranjuju plovidbu brodovima kod kojih svi uređaji ne rade. List navodi da je vlasnik broda Coste Concordije planirao popraviti kutiju upravo 14. siječnja po dolasku u Savonu.

Corriere piše da je na brodu bilo i drugih problema, odnosno da neka vrata od nepropusnih pregrada nisu bila zatvorena te da brod nije imao 'ovjerene pomorske karte'.

Na Costi Concordiji bilo je 4.229 osoba, među kojima 3.200 turista iz 60 zemalja i tisuću članova posade, kada je udario o hrid blizu otoka Giglia, u toskanskom arhipelagu, pri čemu su poginule 32 osobe. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Italija poplave, ilustracija Poplave pogodile Italiju: Hitne službe zatrpane pozivima Vozač u sjevernoj Italiji spasio 25-ero djece Drama u Italiji: Vozač heroj uspio na vrijeme izvesti 25-ero djece iz gorućeg autobusa