Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Crna Gora: Spisak osumnjičenjih za logor Morinj nije konačan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna državna tužiteljica Crne Gore Vesna Medenica izjavila je da spisak od šest osumnjičenih za zlostavljanje hrvatskih građana u logoru Morinj nije konačan, zbog čega se, neovisno od zahtjeva za istragu upućenog Višem sudu u Podgorici, provjeravaju informacije u vezi s tim slučajem.

"Radi ocjene je li potrebno proširiti krug osumnjičenih i oštećenih, obratili smo se za pomoć tužiteljima u susjednim državama - Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, a sve u cilju provjere nekih informacija koje bi nam omogućile da ovaj spisak osumnjičenih proširimo", rekla je glavna državna tužiteljica.

Pročitajte i ovo Crnogorska policija, ilustracija Akcije u tijeku Uhićenja u Crnoj Gori: Privedeni bivši tužitelj i visokopozicionirani dužnosnik policije Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Medenica je priopćila da će krajem ovoga mjeseca potpisati sporazum s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, koji će omogućiti pristup dokumentima u posjedu Haškog tribunala.

"Sukladno mjerodavnim procedurama službenicima glavnog državnog tužiteljstva osigurat će se uvjeti za pretragu elektronske baze podataka Haškog tribunala", navela je Medenica.

Ona je nedavno kazala kako je do dokumentacije oko logora Morinj teško doći, jer se ona nalazi u vojnim arhivima u Beogradu pa je pomoć zatražila od Haškog tužilaštva.

U međuvremenu, u Višem sudu u Podgorici, istražni sudac Mušika Dujović saslušao je dvojicu od šest osumnjičenih za mučenje Hrvata u Morinju tijekom rata na dubrovačkom području.

Imena osumnjičenih istražni sudac i dalje drže u tajnosti, kako kaže, "u cilju daljnje istrage". Novinari su, međutim, primijetili da jučer iz njegove kancelarije izašao Mlađen Govedarica, najčešće spominjana osoba koja bi mogla biti osumnjičena za zlodjela u Morinju.

Njegov odvjetnik Goran Rodić je rekao novinarima da detalje
saslušanja, na zahtjev suca, ne može priopćiti.

"U zahtjevu za provođenje istrage državnog tužitelja navodi se da su osumnjičeni sudjelovali u mučenju zarobljenika u logoru Morinj, ne precizirajući konkretno radnje za svakog od njih. Oba osumnjičena koje ja branim, a koja su do sada saslušana, apsolutno su negirali sve navode iz zahtjeva za provođenje istrage, kao neistinite", kazao je odvjetnik Rodić.

Zahtjevom Tužiteljstva za otvaranje istrage obuhvaćeno je šest pripadnika pričuvnog sustava JNA, koji su osumnjičeni da su od 3. listopada 1991. do 2. srpnja 1992. godine "postupili suprotno pravilima međunarodnog prava prema civilima i ratnim zarobljenicima s dubrovačkog područja".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene