Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazovi vremena za novu vlast

Srakić: Nada postaje sve rjeđa roba na tržištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit predsjednik HBK msgr. Marin Srakić na tradicionalnoj predbožićnoj konferenciji za novinare je, osvrnuvši se na traženje novinara na stanje u društvu, izrazio nadu da će nova vlast odgovoriti izazovima vremena.

Govoreći o ulasku Hrvatske u EU, izrazio je očekivanje da će hrvatski građani na referendumu biti za ulazak u EU jer, poručio je, to je budućnost Hrvatske. Također je odbacio kritike na račun bogatstva Crkve, rekavši da se i ona odrekla dijela sredstava za socijalne programe.

U svojoj božićnoj poruci nadbiskup Srakić je kazao kako je Božić blagdan nade. Stavivši Božić u kontekst suvremenog života i zamki koje sobom nosi, rekao je kako, nažalost, u suvremenoj kulturi, snažno obilježenoj sekularizacijom, izrazi kao što su spasenje, vječni život, nada, s mukom pronalaze prostor i sve više postaju nerazumljive riječi.

'Pod utjecajem tehnološko-znanstvenog napretka čovjek svoj život često promatra samo unutar često ljudskog i ovozemaljskog obzorja u kojem više nema mjesta za nešto što je iznad, a onda nema mjesta ni za sama Boga', kazao je Srakić.

Rekavši kako suvremeni čovjek živi u neobičnoj i u mnogočemu proturječnoj situaciji, dodao je: 'S jedne strane, upada u zamke i cijeni samo svoje uspjehe te misli samo na ono neposredno, ne razmišljajući o budućnosti. S druge strane, kad uspije podignuti pogled iznad svojih uspjeha, u dubini svoga bića otkriva silnu čežnju nade. Ljudi smatraju da napredak može snažno poboljšati kvalitetu života. No toliko se puta pokazalo da društvo, uza sav napredak, nije u stanju pronaći oblike međunarodnog suživota koji bi poštovali dostojanstvo svakog čovjeka', kaže nadbiskup u svojoj poruci.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko Po treći put Hrvoje Zovko ponovno izabran za predsjednika HND-a: "Hrvatska je rekorder u broju tužbi protiv novinara i medija" Denis Bećirović IZBORI U BIH Povećava se prednost Komšića i Bećirovića, Dodik se bori, oglasio se i Čović, a Čavara poručio: ''Schmidt je trebao poništiti odluke prethodnika''

'Moralna kriza društvenog života'

Navodi kako u novije vrijeme gospodarski i sigurnosni problemi na nacionalnoj razini kao da poprimaju svjetske i planetarne razmjere. 'Visoka stopa nezaposlenosti, socijalna nesigurnost, porast siromaštva, politički sukobi, toleriranje elemenata koruptivnog ponašanja te drugi problemi hrvatskog društva pridonose rastu beznađa među hrvatskim građanima. Tomu se ne treba čuditi jer je korijen svega toga moralna kriza društvenoga života. Usprkos silnim uspjesima i čudesnim izumima, naše vrijeme jednostavno ne uspijeva pružiti čovjeku nadu. Nada postaje sve rjeđa roba na tržištu vrijednosti', kaže nadbidkup Srakić.

Zaključio je kako su hrvatskom čovjeku i čovječanstvu općenito, zbog toga svega, potrebni povjerenje i vedrina, nada koja ne postiđuje. To novo i sigurno uporište, sadržaj i cilj ljudske nade jest Isus Krist, poručio je nadbiskup Marin Srakić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene