Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tri dokumenta

Novi vjetrovi iz Vatikana i modernizacija Crkve: Blagoslov istospolnim osobama, samohrane majke moći će se pričestiti...

Aktualno Galerija Nove smjernice Vatikana - 3 Nove smjernice Vatikana - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nove smjernice Vatikana - 2 Nove smjernice Vatikana - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nove smjernice Vatikana - 1 Nove smjernice Vatikana - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nove smjernice Vatikana - 4 Galerija 1/4 >>
Prvo je popustila po pitanju čuvanja urni, potom pružila blagoslov istospolnim osobama, a ovih dana Crkva je izišla u susret i samohranim majkama.

Samohrane majke više ne smiju biti diskriminirane, poručuje papa Franjo. Znači li to da je došlo vrijeme za modernizaciju Crkve? Bilo da su nikad udane ili razvedene, samohranim majkama više se ne smije uskratiti pravo na pričest, razjasnio je neke dileme vatikanski Dikasterij za nauk vjere.

"Vjerojatno Crkva zna kad je pravi trenutak što kad treba odlučiti i donijeti odluke", rekla je Barbara iz Zagreba. 

"Apsolutno to podržavam i isto tako za samohrane majke. Umjesto da glavu do poda, da im skinemo tri šešira, o čemu mi pričamo i polemiziramo", rekla je Biserka iz Rijeke. 

"Samohrane majke možda nisu krive što su one samohrane, možda je to njihovom greškom, a možda i nije, tako da svećenici ne mogu ispitivati jednu za drugom kako su se dovele do toga da su samohrane, ali ako su one došle primiti pričest, one su to napravile s razlogom", rekao je Juraj. 

I baš tako bi se laički najbolje objasnio naum Pape Franje. Crkva ne želi biti isključiva, upravo suprotno.

"Netko tko je samohrana majka, neudana djevojka, dobila je dijete, može pristupiti svetoj pričesti i može tražiti krštenje za svoje dijete. Kao što i Papa kaže, takvu ženu ne treba nikada osuđivati, štoviše, treba joj pružiti pomoć, podršku, utjehu", rekao je Tomislav Hačko, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. Još je jače u javnosti odjeknula vijest o blagoslovu istospolnim parovima. Radi se o širem pojmu blagoslova, objašnjava Hačko - spontanom, a ne u liturgijskoj odjeći i u crkvi.

"Puno se puta znalo dogoditi kad smo šetali Rimom ovako obučeni, kao svećenici, kao i uvijek, onda bi netko znao zamoliti: 'Velečasni, možete li nas blagosloviti?' U tom trenutku nitko nije pitao jeste, što ste, kakva je moralna pozadina, nego je osoba sama za sebe tražila neku Božju zaštitu", rekao je Hačko. 

To ne znači da Crkva daje blagoslov istospolnoj vezi, nego pojedincu koji ga traži, a to mogu biti svi vjernici koji žive u tzv. neredovitoj situaciji, životnom partnerstvu, rastavljenim i ponovno vjenčanim parovima, kao i onima koji su sklopili isključivo građanski brak. Znači li to da Crkva prati moderne trendove?

Pročitajte i ovo Tragedija u staračkom domu - 2 stravični prizori U domu za starije lift prikliještio staricu, na mjestu je preminula: "Postoji više verzija priče, moguće da je u trenutku nesreće imala pratnju"

"Najnovija tri dokumenta Dikasterija govore o ranjivim osobama, kojima vrata Crkve i evanđelja, prema Papi Franji, ne smiju biti zatvorena. S tim u vezi Crkva pokazuje da čuje njihove potrebe, kako bi i oni imali svoje mjesto u Crkvi", rekao je Mato Mićan, stručnjak za kanonsko pravo. 

Iako nijedan svećenik, teolog ili sociolog religije neće reći da se Crkva modernizira, ovo otvaranje širem krugu vjernika ipak pokazuje da se polako, ali sigurno približava modernom načinu života.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene