Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvosatno izlaganje

James Comey tvrdi da ga je Trump otpustio kako bi potkopao istragu o povezanosti Flynna s Rusijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši direktor FBI-ja James Comey u četvrtak je optužio predsjednika Donalda Trumpa da mu je dao otkaz kako bi potkopao istragu te organizacije o mogućem udruživanju njegove kampanje i Rusije tijekom predsjedničkih izbora prošle godine, iako je naglasio da je od njega zatraženo samo da zaustavi dio istrage vezan za bivšeg savjetnika Michaela Flynna.

James Comey je tijekom dugo očekivanog gotovo dvosatnog kongresnog saslušanja rekao i da je Trumpova administracija iznijela laži i oklevetala njega i FBI nakon što ga je predsjednik otpustio 9. svibnja.

Pročitajte i ovo Pad aviona U plamenu VIDEO Dramatična snimka pada ruskog aviona: Vatrena buktinja zahvatila zrakoplov, pilot spašen 200 metara od obale Spašen ribar na istoku Rusije Čudesno spašavanje Pronađen nakon šest mjeseci, preživio je u zabiti na -39 stupnjeva hraneći se korom drveta: "Da niste stigli, umro bih za tri dana"

Trumpova administracija dala je nekoliko različitih razloga za Comeyovo otpuštanje, a sam predsjednik kasnije je dao njima kontradiktoran iskaz, otkrivši 11. svibnja da je Comey otišao zbog istrage o povezanosti s Rusijom.

Bivši direktor FBI-ja je tijekom saslušanja u kongresu rekao da nije siguran zašto je bio primoran otići.

"Ponavljam, pozivam se na predsjednikove riječi. Znam da sam dobio otkaz vezano za način na koji sam vodio istragu o povezanosti s Rusijom i toga kako je to stavljalo pritisak na njega, na neki način ga i iritiralo".

No Comey nije htio reći smatra li da je predsjednik namjeravao prekršiti zakon, dok Trumpovi kritičari tvrde da je bilo kakav pokušaj da spriječi istragu FBI-ja upravo to.

Taj bi prekršaj potencijalno mogao voditi do njegovog opoziva u Kongresu, iako republikanci koji kontroliraju Senat i Predstavnički dom pokazuju malo volje da učine taj potez.

Comey u dva sata svojeg izlaganja nije dao nikakve nove informacije o navodnoj povezanosti Donalda Trumpa i njegovih suradnika s Rusijom, pitanju koje je obilježilo njegove prve mjesece u Bijeloj kući. Bivši direktor FBI-ja je na saslušanju rekao i da je priča koju je na temelju povjerljivih podataka napisao New York Times "u suštini netočna".

Rekao je kako ga Trump nije tražio da zaustavi cjelokupnu istragu, nego samo onu vezanu za generala Michaela Flynna, bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost kojemu je dao otkaz u veljači zbog netočnih tvrdnji koje je dao potpredsjedniku Mikeu Penceu oko svojih razgovora s ruskim veleposlanikom u SAD-u.

Sam Trump je u govoru u drugom dijelu grada poručio svojim pobornicima da je njihov pokret "pod opsadom" te se obvezao na nastavak borbe.

"Nećemo odustati od činjenja onog što je ispravno. Znamo kako se boriti i nikad se nećemo predati", naglasio je. Paralelno s tim AFP prenosi kako je Trumpov odvjetnik rekao da bi Comey mogao biti stavljen pod istragu zbog curenja podataka.

Odvjetnik Marc Kasowitz u obraćanju javnosti naglasio je kako smatra da je Comey javno priznao da Trump nije bio predmet ikakve istrage, kao da ni nema dokaza da je ijedan glas promijenjen zbog ruske upletenosti.

"Comey je priznao da je jedan od onih koji je odavao povjerljive informacije medijima te je priznao da je svom prijatelju dao povjerljive informacije", naglasio je Kasowitz.

Comey je na saslušanju rekao kako je zapisivao sadržaj svog razgovora s predsjednikom, a te je zabilješke kasnije pokazao svom prijatelju, tražeći ga da ih podijeli s novinarom. Riječ je o profesoru Danielu Richmanu sa studija prava na Columbiji, što je on i kasnije potvrdio Reutersu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene