Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon u Kaliforniji

Otkrivamo zašto Coca-Cola i Pepsi mijenjaju svoj recept!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Coca-Cola i Pepsi mijenjaju uobičajeni recept pomoću kojeg postižu karamel boju pića, a sve zbog kalifornijskog zakona zbog kojeg pića na ambalaži moraju imati oznaku s razinom kancerogene opasnosti.

Poznate kompanije izvijestile su kako će navedene promjene biti proširene na nacionalnoj razini. Promjene su već stupile na snagu u Kaliforniji, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Coca-Cola zgrada čekaju se odgovori Coca-Cola se oglasila drugi put danas: "U potpunosti razumijemo uznemirenost..." Ugostiteljstvo - 4 trovanje pićima Pobunili se i ugostitelji: "Mogli smo prevenirati ranije da smo imali adekvatne informacije"

Coca-Cola i Pepsi zauzimaju oko 90 posto gaziranih pića na tržištu, rezultat je koji pokazuje istraživanje Beverage Digesta. Američko udruženje proizvođača bezalkoholnih pića izjavilo je da će njihove tvrtke nastaviti koristiti karamel boju u određenim proizvodima, no da će u Kaliforniji zbog promjene zakona učiniti neke izmjene.

'Kupci neće primijetiti nikakvu razliku u našim proizvodima i nema nikakve bojazni za bilo kakve zdravstvene probleme', stoji u priopćenju Udruženja. Predstavnik iz Coca-Cole pojasnio je kako su bili prisiljeni mijenjati svoje proizvodne procese radi smanjenja kemikalije 4-methelimidazola.

>> Coca Cola opovrgnula da je otkriven tajni recept

'Iako smo uvjereni da nema nikakvog zdravstvenog rizika, zatražili smo od našeg dobavljača karamel boje da smanji razinu sporne kemikalije kako naši proizvodi ne bi bili na listi upozorenja', kažu iz Coca-Cole.

Centar za znanost u svrhu javnog interesa u veljači je podnio peticiju Američkoj agenciji za hranu i lijekove da zabrani uporabu karamel boje koja sadrži amonijaksulfide. Glasnogovornik Agencije za hranu i lijekove izjavio je kako će ozbiljno razmotriti zahtjev. No, dodao je da bi potrošači u danu trebali popiti oko 100 limenki da bi u organizmu postigli razinu amonijaksulfida koja bi mogla uzrokovati karcinom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene