Obavijesti Video Pretražite Navigacija
upozorenje stručnjaka

Cjepivo protiv koronavirusa stiže najranije za godinu dana

Testiranje krvi (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Testiranje krvi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Testiranje krvi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Testiranje krvi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje krvi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Testiranje krvi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa trajat će najmanje godinu dana, objavio je u četvrtak Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

U Kini se broj pacijenata zaraženih koronavirusom popeo na 517, a 17 je ljudi umrlo, objavile su kineske vlasti u četvrtak.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Kini Okupljaju se suparničke skupine, cilj je palestinsko jedinstvo: "Podržavamo sve frakcije u postizanju pomirenja" Koronavirus u Kini Unatoč strogim pravilima Imaju prvi smrtni slučaj od koronavirusa u skoro pola godine: Gradska vlast donijela novu odluku

Direktor GAVI-ja Seth Berkley rekao je da stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiologiji nove bolesti da bi mogli valjano procijeniti rizik u ovom trenutku.

"Dobra je vijest da su znanstvenici već sekvencionirali i objavili genom virusa, što je omogućilo da nekoliko organizacija u svijetu počne rad na cjepivu", rekao je Berkley za agenciju dpa.

Cjepiva koja bi štitila od koronavirusa mnogo je jednostavnije razviti od onih za bolesti poput malarije ili HIV-a, dodao je.

Berkley je kazao da će ipak "trebati mjeseci prije nego štp se provedu prva klinička ispitivanja i najmanje godina dana prije nego što bi cjepivo moglo biti dostupno za uporabu".

GAVI je neprofitno partnerstvo koje surađuje s vladama, poslovnim ljudima, Svjetskom bankom, humanitarnim i nevladinim organizacijama kako bi ispunilo ciljeve o procjepljivanju.

Osim u Kini, koronavirus je zabilježen u Japanu, Filipinima, Južnoj Koreji, Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u Hong Kongu i Macau. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene