Razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa trajat će najmanje godinu dana, objavio je u četvrtak Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

Galerija


U Kini se broj pacijenata zaraženih koronavirusom popeo na 517, a 17 je ljudi umrlo, objavile su kineske vlasti u četvrtak.

Vezani članci Korona virus širi se Kinom - 4 Ovo je zaista ozbiljno: Još jedan veliki grad stavljen u karantenu zbog opasnog virusa, broj oboljelih i dalje raste Ilustracija (Foto: AFP) Opasni virus stigao u SAD, u Kini ubio četvero ljudi: Hoće li WHO proglasiti izvanredno stanje?

Direktor GAVI-ja Seth Berkley rekao je da stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiologiji nove bolesti da bi mogli valjano procijeniti rizik u ovom trenutku.

"Dobra je vijest da su znanstvenici već sekvencionirali i objavili genom virusa, što je omogućilo da nekoliko organizacija u svijetu počne rad na cjepivu", rekao je Berkley za agenciju dpa.

Cjepiva koja bi štitila od koronavirusa mnogo je jednostavnije razviti od onih za bolesti poput malarije ili HIV-a, dodao je.

Berkley je kazao da će ipak "trebati mjeseci prije nego štp se provedu prva klinička ispitivanja i najmanje godina dana prije nego što bi cjepivo moglo biti dostupno za uporabu".

GAVI je neprofitno partnerstvo koje surađuje s vladama, poslovnim ljudima, Svjetskom bankom, humanitarnim i nevladinim organizacijama kako bi ispunilo ciljeve o procjepljivanju.

Osim u Kini, koronavirus je zabilježen u Japanu, Filipinima, Južnoj Koreji, Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u Hong Kongu i Macau. (Hina)