Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijski kolaps

Ciprani traže 'plan B', Crkva svu imovinu stavila na raspolaganje državi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ciparska je pravoslavna crkva kompletnu svoju imovinu stavila na raspolaganje državi, čiji čelnici trenutno pokušavaju smisliti 'plan B' da Cipar ne bi završio u stečaju. Izvjesne se nade polažu i u Rusiju.

Financijski stručnjaci iz svih ciparskih političkih stranaka počeli su u srijedu razmatrati "plan B" za spas zemlje od stečaja, pošto je parlament odbio porez na štedne uloge kojim se treba prikupiti 5,8 milijarda eura u zamjenu za pomoć Europske unije, a dok se pomoć moli od Rusije, pomaže i utjecajna ciparska crkva.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Kad nema ljubavi Udarili Putina gdje ga najviše boli i narušili dobre odnose: "Ne žele riskirati, mogu izgubiti puno više od Rusije" Slika nije dostupna Kriza se nastavlja Ciparske banke zatvorene do daljnjeg, 'plana B' još nema

"Skupina stručnjaka iz svih stranaka stigla je u središnju banku kako bi razgovarala o planu B za financiranje i smanjenje svote od 5,8 milijarda eura", rekao je vladin glasnogovornik Christos Stylianides.

>> Ciparski parlament odbio prijedlog o porezu na štedne uloge

Razgovori o alternativi za spas Cipra počeli su nakon dvosatnog sastanka predsjednika Nicosa Anastasiadesa s čelnicima političkih stranaka, prenose agencije te ističu da je u kriznoj situaciji utjecajna Ciparska pravoslavna crkva stavila svoju imovinu na raspolaganje.

Nakon sastanka s predsjednikom u srijedu, nadbiskup Chrysostomos II. najavio je da će Crkva, koja raspolaže brojnim nekretninama, ali i udjelima u bankama, svu svoju imovinu staviti državi na raspolaganje kako bi se pomoglo naći izlaz iz krize, prenose mediji.

Ciparski zastupnici u utorak su odbacili prijedlog poreza do deset posto na štedne uloge građana u ciparskim bankama, što je bio preduvjet za dobivanje pomoći Europske unije od deset milijardi eura, kako bi se ta prezadužena otočna članica EU spasila od bankrota.

Ciparski tisak u srijedu naglasak stavlja na Rusiju, pa tako dnevni list Simerini vidi "svjetlo na kraju tunela za Cipar koji se dogovara s Rusijom" kako bi dobio pomoć. "Ruski rulet s Bruxellesom", piše na naslovnici neovisni dnevnik Politis.

Provladin list Alithia nazvao je "ne" ciparskih zastupnika "povijesnim glasovanjem", no piše da Cipar sada "igra ruski rulet" kako bi dobio pomoć Moskve.

Ciparski ministar financija Michalis Sarris u srijedu je stigao u Moskvu kako bi od Rusije, svoje stare saveznice dobio novu pomoć. Ruski državljani imaju velika financijska sredstva u bankama na Cipru koji se smatrao dosad svojevrsnom poreznom oazom.

Očekuje se da će Sarris zatražiti produljenje kredita od 2,5 milijarda eura koji je Moskva odobrila Nikoziji 2011., a koji Cipar treba vratiti 2016. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene