Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izraelska kopnena invazija

'Cionisti su suočeni sa snažnim otporom fanatičnih Palestinaca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanci, Egipćani, Australci, Iranci, Kinezi, Britanci i Norvežani pozvali su na hitan prekid vatre u Gazi nakon izraelskog pokretanja kopnene ofenzive protiv Hamasa. Izraelci nastavljaju sa žestokim napadima te su zauzeli određena područja i podijelili Pojas Gaze na tri dijela.

Pozivajući se na neimenovanog vojnog dužnosnika DPA javlja da se izraelski vojnici na terenu uglavnom suočavaju s Hamasovom minobacačkom vatrom, dok izravnih okršaja ima malo. 'Djelujemo u vrlo izazovnom području koje je Hamas dobro pripremio kako bi odbacio napad', kazao je on.

Pročitajte i ovo Gary Koren (C) i Mirjana Petir (D) Sastanak Skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Brojne Izraelce Hamas još drži u zatočeništvu: Njihove obitelji mole za pomoć Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Mediji u Izraelu tvrde da Hamas ima 16.000 naoružanih pripadnika čije je najjače oružje nekoliko desetaka minobacača promjera 120 milimetara. France presse prenosi da su izraelski vojnici i oklopna vozila došli nadomak nekadašnjem židovskom naselju Netzarim, a da se približavaju i gradu Gazi. Izraelske snage, prenose agencije tvrdnje medija u Izraelu, uspjele su zauzeti određena područja i tako međusobno izolirati skupine Hamasovih boraca kako bi ih lakše svladali.

Europska komisija najavila je dodatnu pomoć palestinskom teritoriju u iznosu od 3 milijuna eura Palestinski izvori navode da je od početka kopnenog napada u subotu navečer poginulo najmanje 17 Palestinaca a 130 je ranjeno. Izraelci su potvrdili da je 30 njihovih vojnika ranjeno a odbacili su Hamasove tvrdnje da je devet izraelskih vojnika ubijeno i dva zarobljena. 

Poziva se na prekid sukoba

'U Pojasu Gaze odmah treba nastupiti prekid vatre', odlučno je rekao pakistanski ministar vanjskih poslova šah Mehmood Qureshi, na konferenciji za novinare održanoj u gradu Multanu, koju je prenosila televizija. 'Ono što se dogodilo, u potpunosti je neopravdano i Pakistan to osuđuje', podsjetio je pakistanski ministar, izrazivši žaljenje zbog gubitka brojnih ljudskih života, prenosi France presse.

Napad na Pojas Gaze osudio je i službeni Kairo, pozvavši židovsku državu na prekid 'divlje agresije' na palestinski teritorij. U priopćenju egipatskog predsjedništva stoji kako Egipat 'za mučenje i ranjavanje nevinih civila odgovornima drži Izraelce'. 'Na najoštriji način Egipat osuđuje početak izraelskih kopnenih operacija u Pojasu Gaze i invaziju toga teritorija', stoji u službenom priopćenju. Egipćani pozivaju Vijeće sigurnosti i Kvartet za Bliski istok da se suoče s humanitarnim posljedicama palestinskog napada, izvješćuje Reuters.

>> Izraelci počeli kopnenu operaciju u Pojasu Gaze

>> Vijeće sigurnosti bez dogovora, Hamas UN optužuje za farsu

Ulice gradova u Australiji u nedjelju su preplavile tisuće prosvjednika koji demonstriraju protiv izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze. U Sydneyu se okupilo oko 2.000 stanovnika, demonstranti su spalili izraelsku zastavu, a mogli su se čuti i pozivi na potporu Hamasovim militantima. U Melbourneu je na ulice poslana policija kako bi spriječila moguće sukobe onih koji podupiru Izraelce i drugih koji podupiru Hamas. Australska je vlada odbila osuditi izraelsku uporabu vojne sile, prenosi dpa.

Predsjednik parlamenta Irana, Ali Larijani je obraćajući se u nedjelju njegovim zastupnicima, izjavio kako će Gaza postati izraelsko groblje, podsjećajući kako izraelski tenkovi i topništvo od sinoć napadaju Pojas Gaze. 'Cionisti su suočeni sa snažnim otporom fanatičnih Palestinaca... cionisti bi trebali znati da će Gaza postati njihovo groblje', rekao je Larijani, izvikujući na kraju 'dolje Izrael, dolje cionisti'. Larijanijev komentar prva je reakcija nekog visokog iranskog dužnosnika u pogledu izraelske ofenzive na Pojas Gaze. Iranci ne priznaju Izrael, koji optužuje Teheran da opskrbljuje Hamas oružjem. Iran optužbe opovrgava, objašnjavajući da ovoj skupini pruža samo moralnu potporu.

EK traži da Izraelci zajamče 'humanitarni koridor' za Gazu

Europska komisija pozvala je Izraelce da zajamče 'humanitarni koridor' namijenjen podjeli humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, najavivši dodatnu pomoć palestinskom teritoriju u iznosu od 3 milijuna eura, prenose agencije. 'Spriječiti pristup ljudima koji pate i umiru, kršenje je ljudskih prava. Pozivam izraelske vlasti da poštuju svoje međunarodne obveze i zajamče 'humanitarni koridor' kojim bi se onamo mogle dopremiti osnovne humanitarne potrepštine', rekao je europski povjerenik za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel.

'Ondje se nalazi milijun i pol ljudi koji ovise o dopremi raznih potrepština izvana, koje će im omogućiti da prežive, a očito je da se situacija u kojoj se nalaze svakodnevno pogoršava', upozorio je. On je dodao kako je 'univerzalna obveza poštovati načela o međunarodnim humanitarnim pravilima', a 'napadi s obiju strana, čije su posljedice smrtno stradavanje ili ranjavanje civila bez razmišljanja, neprihvatljivi su'. EU će dodatnu pomoć deblokirati i distribuirati 'što hitnije'. Spomenutih 3 milijuna eura uglavnom će se potrošiti na prehrambene proizvode, sanitetski materijal i medicinsku opremu te šatore i pokrivače. 

Kina je ponovno izrazila 'veliku zabrinutost zbog kopnene i zračne ofenzive Izraelaca na Pojas Gaze, pozvavši sve strane da odmah prekinu oružani sukob. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Qin Ganga je u poruci objavljenoj na službenim internetskim stranicama ministarstva objavio kako 'Kina hitno poziva sve strane da odmah prekinu vojne operacije i oružani sukob, kako bi se izbjegle nove žrtve'. To je treći put da Kina, stalna članica Vijeća sigurnosti, poziva na prekid izraelskih napada na Gazu, koji su počeli 27. prosinca.

Britanski premijer Gordon Brown je, među ostalima, pozvao na hitan prekid vatre između Izraelaca i Hamasa. 'Moramo se snažnije nego dosad angažirati na pokušaju prekida vatre. Izraelci moraju dobiti jamstva da se njihov teritorij više neće raketirati', rekao je Brown u intervjuu za BBC. 

I norveški političari oglasili su se u pogledu sukoba u Pojasu Gaze. Pozvali su na 'hitan' prekid kopnene ofenzive, koju je ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Store opisao kao 'dramatičnu eskalaciju sukoba', istodobno izrazivši zabrinutost za civilno stanovništvo u Gazi i u Izraelu. 'Hamas mora odmah prestati raketirati Izrael. Rat uvijek ima jednu žrtvu - civilno stanovništvo na objema stranama. Za ovaj sukob nema vojnoga rješenja', stoji u priopćenju. Pozvao je Vijeće sigurnosti i strane u regiji na intervenciju te na pokušaj pronalaženja trajnog mirovnog rješenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene