Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojas Gaze

Vijeće sigurnosti bez dogovora, Hamas UN optužuje za farsu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideset izraelskih vojnika ranjeno je od početka kopnene ofenzive na pojas Gaze, no nijedan nije smrtno stradao, izvijestio je izraelski vojni glasnogovornik u prvom službenom izvješću o žrtvama sukoba. Hamas je sinoćnju blokadu Libijskog prijedloga primirja od strane SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a nazvao farsom.

'Od trideset ranjenih vojnika, dvojica - jedan časnik i jedan vojnik, teže su ozlijeđeni', kazao je glasnogovornik, odlučno opovrgnuvši informaciju prema kojoj je riječ o poginulim vojnicima. Ranije je iz Hamasa objavljeno kako je u sukobima u pojasu Gaze, koji su počeli u subotu navečer, poginulo devet izraelskih vojnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema mira Rat sve bliže širenju na nova područja: "Moramo biti spremni za ofenzivu ako..." Itai i Hadar Berdichevsky Nakon 14 sati Čudo u Izraelu: U kući ubijenog mladog para pronađene neozlijeđene bebe blizanci, roditelji ih sakrili prije pokolja

>> 'Cionisti su suočeni sa snažnim otporom fanatičnih Palestinaca'

>> Izraelci počeli kopnenu operaciju u Pojasu Gaze

>> SAD radi na postizanju prekida vatre

Usto je izraelska strana priopćila kako je prema Izraelu ispaljen mali broj raketa. 'Osam raketa kratkoga dometa i minobacačkih granata ispaljeno od početka kopnene operacije u smjeru Izraela i nije bilo žrtava', rekao je glasnogovornik. Izraelci tvrde da su 'ubili i ranili više desetaka' palestinskih boraca, a Hamas nije izvijestio koliki su gubici na njihovoj strani. Broj poginulih Palestinaca je narastao na gotovo 500.

U sukobima na sjeveru pojasa Gaze, prema palestinskim medicinskim izvorima ozlijeđeno je puno palestinskih boraca, no do mnogih se vozila hitne pomoći nisu uspjela probiti.

Hamas: Nesposobnost UN-a je farsa

Palestinski islamistički pokret Hamas u nedjelju je nazvao 'farsom' nesposobnost UN-ova Vijeća sigurnosti da donese zajedničku izjavu za novinare kojom će pozvati na prekid neprijateljstava u Gazi, gdje su u subotu navečer Izraelci, nakon jednotjednih zračnih napada pokrenuli kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze.

>> VS: SAD odbio Libijski nacrt primirja

>> Izraelci počeli kopnenu operaciju u Pojasu Gaze

'Ono što se dogodilo u Vijeću sigurnosti farsa je koja pokazuje snagu i širinu dominacije SAD-a i cionističkih okupatora na odluke te organizacije', stoji u priopćenju što ga je objavio glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum. Vijeće sigurnosti 'potvrdilo je da se slaže sa stajalištem okupatora te im je dalo šansu za nastavak masakra u Gazi', smatra Barhoum.

U subotu navečer Vijeće sigurnosti UN-a četiri je sata raspravljalo o situaciji u Gazi, ne uspijevši na kraju donijeti dokument kojim bi pozvalo na prekid neprijateljstava, uglavnom zbog nepomirljivog stajališta SAD-a, prenosi France presse.

>> Izraelci Gazu gađaju teškim topništvom, svijet prosvjeduje

Barhoum je istodobno 'osudio i stajalište predsjedništva EU-a, kojim trenutačno predsjedava Češka Republika, kazavši kako je ta institucija 'pristrana' te da 'odobrava nastavak zločina koje su počinili oni koji su okupirali Gazu'. 'Ovdje je riječ više o obrambenoj nego ofenzivnoj akciji, o prijelazu granice u pojasu Gaze, nema nasilja, nema žrtava, čekamo dodatne informacije i želimo više pojedinosti', izjavio je jučer glasnogovornik predsjedavatelja EU-a Jiri Frantisek Potuznik.

Diplomati su potvrdili kako su Sjedinjene Države blokirale objavljivanje dokumenta kojim bi UN-ovo Vijeće sigurnosti pozvalo na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa. Analitičari tvrde kako takav razvoj događaja ne treba čuditi s obzirom da je SAD, najbliži saveznik Izraela koji je Hamas odavno proglasio terorističkom organizacijom. Zamjenik američkog veleposlanika Alejandro Wolff izjavio je kako SAD ne vjeruje da će Hamas poslušati prošlotjedni poziv Vijeća da odmah prekine nasilje.

'Ondje imamo rat... napad na palestinski narod, a tužno je i tragično da Vijeće sigurnosti ne uspijeva donijeti priopćenje u kojemu će od Izraelaca barem zatražiti da odmah prekine napade', smatra palestinski promatrač pri UN-u Reyad Mansour.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene