Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Računalo otkriveno u akciji američkih specijalaca u kojoj je ubijen Osama bin Laden sadržavao je kolekciju videa, uključujući crtiće, nekoliko holivudskih filmova i tri dokumentarca o vođi Al Qaide.


Lista videa dio je datoteka koje je u srijedu objavila CIA od ukupno 470.000 dokumenata iz kompjutora zaplijenjenog 2. svibnja 2011. u raciji Bin Ladenova skrovišta u Abbottabadu u Pakistanu.

Vezani članci Mario Banožić, ministar obrane Opet oštre riječi: Ured predsjednika objavio dokumente koji demantiraju ministra obrane, pogledajte što su poručili Ilustracija Digitalizacija dokumenata: Uskoro bi se mogle spojiti osobna i zdravstvena iskaznica

To je četvrta skupina materijala pronađena na utvrđenom imanju gdje su se skrivali Bin Laden i njegova obitelj koju je američka vlada objavila od svibnja 2015.

Neki podaci ostali su klasificirani zbog zaštite nacionalne sigurnosti, dio se odnosi na pornografski sadržaj, a dio se ne smije objaviti razi zaštite izdavačkih prava.

Među pronađenih više od dvadeset videa su "Mravi", "Automobili" i drugi crtići, videoigre "Final Fantasy VII" i "Gdje se skriva Osama bin Laden" i dva dokumentarca o čelniku Al Qaide, navela je CIA.

Ostali sadržaj uključuje 18.000 dokumenata, 79.000 audiosnimki i fotografija te više od 10.000 video isječaka.

U CIA-i kažu da materijali daju uvid u to kako su nastale razlike između Al Qaide i Islamske države, neslaganja između Al Qaide i njezinih saveznika i probleme s kojima se Al Qaida suočila nakon Bin Ladenove smrti. (Hina)