Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama ostavio je i više nego dobar dojam na kolege iz Južne Amerike.


Sudionici summita dviju Amerika jednoglasno pozdravljaju njegove poruke o novim odnosima. Primjećuju da Obama, za razliku od svojih prethodnika, ne govori o velikim i malim partnerima. Novi predsjednik SAD-a posebno je oduševio kolegu iz Venezuele. Hugo Chavez, koji je Georgea W. Busha nazivao vragom i optuživao ga za planiranje atentata, sada najavljuje normalizaciju odnosa. Prvi korak već je napravio. 'Razgovarao sam sa svojim bivšim ministrom i imenovao ga novim veleposlanikom u SAD-u. Sada treba pričekati odobrenje iz Sjedinjenih Država kako bi preuzeo ovo važno mjesto i otvorio novo razdoblje u našim odnosima', rekao je Chavez.

Vezani članci Slika nije dostupna Venezuela zamrzava odnose s Kolumbijom Slika nije dostupna Veleposlanici Venezuele i SAD-a vraćaju se na posao

'Ranije tijekom dana na summitu dviju Amerika, predsjednik Hugo Chavez prišao je državnoj tajnici Hillary Clinton i oni su raspravljali o povratku veleposlanika na njihova mjesta u Caracas i Washington', navodi u priopćenju State Department. 'To je pozitivan razvoj koji će pomoći promicanju američkih interesa, i State Department će raditi prema ostvarenju toga cilja', dodaje se u priopćenju.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju u Port of Spainu, glavnom gradu Trinidada i Tobaga, da je V. summit Amerika bio 'vrlo produktivan' te da postoje naznake poboljšanja odnosa SAD-a, Kube i Venezuele. No, naglasio je da su 'potrebna djela', a ne samo riječi, posebno na planu poštivanja ljudskih prava i građanskih sloboda i demokracije diljem zapadne polutke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju