Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi pomirbu sa susjedima

Chavez pozvao kolumbijske gerilce da oslobode sve taoce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez u nedjelju je pozvao kolumbijske gerilce da puste sve taoce u sklopu novog mirovnog procesa u Kolumbiji prigodom stupanja na vlast novog kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Santosa.

'Ti gerilci bi se trebali jasno izjasniti za mir i osloboditi sve taoce. Zašto bi neki gerilci trebali držati taoce?', pitao se Chavez u svojoj nedjeljnoj radio emsiji 'Alo Presidente'. Predsjednik Chavez je tražio od kolumbijske gerilske revolucionarne oružane organizacije FARC da ostavi oružje i da se izjasni za mir dok na dužnost stupa novi kolumbijski predsjednik. On je isto tako izjavio da se nada da će se popraviti bilateralni odnosi s Kolumbijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'U slučaju vojne agresije' Chavez: Prekinut ćemo isporuku nafte SAD-u makar jeli kamenje Slika nije dostupna Nakon kolumbijskih optužbi Chavez: Prekidamo odnose s bratskom Kolumbijom

Juan Manuel Santos preuzeo je u subotu dužnost predsjednika Kolumbije od dosadašnjeg predsjednika Alvara Uribea. Inauguralnoj svečanosti nazočio je i venezuelanski ministar vanjskih poslova u znak približavanja Caracasa nakon krize s prethodnom kolumbijskom vladom. Po dolasku u Bogotu venezuelanski ministar Nicolas Maduro rekao je da narodu Kolumbije 'donosi poruku ljubavi' venezuelanskog predsjednika Chaveza.

Venezuelanski predsjednik prekinuo je diplomatske odnose s Kolumbijom 22. srpnja, nakon što je dosadašnji predsjednik Uribe ustvrdio da ima dokaze o tome da Venezuela pruža utočište za 1.500 gerilaca FARC-a.

Venezuela i Kolumbija pokušavaju obnoviti odnose

Chavez bi se sutra u Kolumbiji trebao sastati s novim kolumbijskim predsjednikom Santosom, najavio je venezuelanski ministar vanjskih poslova Nicolas Maduro. Maduro se sastao s kolumbijskim kolegom Mariom Angelom Holguinom u pokušaju da se obnove diplomatski odnosi između dvije zemlje koje je Chavez prekinuo prošli mjesec. 'Ovdje u Kolumbiji, predstavit ćemo rezultate naših razgovora predsjedniku Chavezu i predsjedniku Santosu, i oni će o njima razgovarati i donijeti odluke važne za odnose između naših zemalja', rekao je Maduro.

On je dodao da je 'istinski zadovoljan' razgovorima koje je vodio na prvom sastanku s Holguinom, koji je preuzeo ministarstvo vanjskih poslova pošto je u subotu Santos inauguiran za nasljednika dosadašnjeg kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea. Chavez je rekao da je 'vrlo zadovoljan' Madurovim izvješćem, te je izrazio nadu da će se uspostaviti nova era u odnosima između dvije susjedne južnoameričke zemlje. Santos je u svom inauguralnom govoru rekao da mu je prioritet obnova odnosa s Venezuelom i Ekvadorom.

Chavez je ranije u nedjelju pozvao kolumbijsku pobunjeničku skupinu FARC da u sklopu novog mirovnog procesa u Kolumbiji prigodom stupanja na vlast novog predsjednika ostavi oružje i da se izjasni za mir. Santos je u subotu preuzeo dužnost predsjednika Kolumbije od dosadašnjeg predsjednika Uribea, a inauguralnoj svečanosti nazočio je i venezuelanski ministar vanjskih poslova. Chavez je prekinuo diplomatske odnose s Kolumbijom 22. srpnja, nakon što je dosadašnji predsjednik Uribe ustvrdio da ima dokaze o tome da Venezuela pruža utočište za 1.500 gerilaca FARC-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene