Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez sastao se jučer navečer sa svojim ekvadorskim saveznikom Rafaelom Correom u veoma napetim prilikama nakon slanja njihovih snaga na granicu s Kolumbijom, unatoč naporima latinskoameričkih čelnika da pronađu mirno rješenje za izlazak iz krize.


Correa koji je doputovao iz Brazila, gdje je mu je potporu pružio predsjednik Luis Inacio Lula da Silva, dočekan je u Caracasu s vojnim počastima, nakon čega se odmah sastao s Chavezom u predsjedničkoj palači Miraflores.

Vezani članci Slika nije dostupna Sastali se Chavez i Ahmadinedžad Slika nije dostupna Ahmadinedžad obećao Boliviji suradnju i milijardu dolara

Ekvadorski predsjednik zatražio je od međunarodne zajednice da "odlučno osudi" Kolumbiju zbog upada na njezin teritorij. "Ekvador neće biti miran sve dok međunarodna zajednica odlučno ne osudi kolumbijskog agresora", upozorio je Correa po završetku susreta u predsjedničkoj palači u Caracasu.

Na tiskovnoj konferenciji po završetku susreta naznačit će se pravac kojim treba krenuti u rješavanju krize koja je izbila u subotu nakon napada kolumbijske vojske na gerilu iz FARC-a na ekvadorskom teritoriju.

Dok je u srijedu na sva usta govorio kako "želi mir", Chavez je gotovo 6.000 vojnika rasporedio na kolumbijskoj granici kako bi spriječio SAD da pretvori regiju u svoju "koloniju".

Ekvador je na svoju granicu isto poslao elitnu postrojbu opremljenu puškama i strojnicama HK njemačke proizvodnje i ruskim bacačima RPG-7.

Bogota optužuje Caracas i Quito za dosluh s marksističkim pobunjenicima, na temelju dokumenata zaplijenjenih u vojnoj operaciji u kojoj je ubijen drugi čovjek FARC-a i dvadesetak gerilaca.

Washington, tradicionalni saveznik Bogote, umanjio je važnost raspoređivanja venezuelskih snaga, a američki ministar obrane Robert Gates ocijenio je da je oružani sukob "malo vjerojatan". Bijela kuća je izjavila da je "prerano" govoriti o slanju američke vojne pomoći Kolumbiji.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u razgovoru za kolumbijski kanal RCN pozvao je FARC da nastavi "s puštanjem talaca". "Nemojte počiniti nepopravljivu štetu, Ingrid je u smrtnoj pogibli", poručio je kolumbijskim pobunjenicima.