Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva osuda afričkog čelnika

Charles Taylor proglašen krivim za zločine u Sijera Leoneu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor osuđen je danas u Den Haagu za ratne zločine i ovo je prvi put da je međunarodni sud proglasio krivim jednog afričkog čelnika.

64-godišnjeg Taylora optužnica je teretila po 11 točaka za ubojstvo, silovanje, novačenje djece vojnika i seksualno ropstvo tijekom isprepletenih ratova u Liberiji i Sijera Leoneu tijekom kojih je ubijeno više od 50.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Spomenik Osmica u VItezu Podignuta optužnica Vrijeđao ubijenu hrvatsku djecu u središnjoj Bosni: Kazao da su škutorske nacionalnosti Neredi u Nizozemskoj Ozlijeđeni policjaci VIDEO Veliki sukobi Eritrejaca u Nizozemskoj: Pale automobile, proglašeno izvanredno stanje

>> Prve presude o ratnim zločinima u Siera Leoneu

Sudac Posebnog UN-ovog suda za ratne zločine počinjene u Sijera Leoneu Richard Lussick rekao je da je Taylor dostavljao oružje, streljivo, komunikacijsku opremu i planove pobunjenicima odgovornima za brojna ubojstva tijekom rata u Sijera Leoneu od 1991. do 2002. Tijekom izricanja presude Taylor nije pokazao nikakve emocije. "Sud zaključuje da je optuženi kazneno odgovoran... za pomaganje i poticanje zločina po 11 točaka optužnice", kazao je Lussick.

Presuda Tayloru bit će izrečena 30. svibnja, a kaznu će služiti u zatvoru u Velikoj Britaniji. Taylor je uhićen 2006. godine, a trogodišnje suđenje završeno je prije godinu dana. Tvrdio je da nije kriv te da je pokušao donijeti mir u regiju. Također je tvrdio da je sudski postupak protiv njega politički motivirana zavjera zapadnih zemalja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene