Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prve presude o ratnim zločinima u Siera Leoneu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posebni sud za ratne zločine počinjene u Siera Leoneu u srijedu je donio prve presude o počinjenim ratnim zločinima, ustvrdivši da su trojica čelnika lokalnih paravojnih snaga kriva za ratne zločine, među kojima su ubojstva, silovanja i sakaćenja civila.

Presude donesene protiv Alexa Tambe Brime, Brime Bazzya Kamare i Santigie Borbor Kanua odnose se na optužbe povezane sa zločinima počinjenim tijekom građanskog rata u Sierra Leoneu od 1991. do 2002.
Jedna optužnica tereti i bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora kojega očekuje odvojeno suđenje u Den Haagu.

Pročitajte i ovo Ilustracija slučaj šokirao zemlju Stravičan zločin u susjedstvu! Devetorica silovala djevojčice od 10 i 12 godina, jedan sve snimao: "Bili su sigurni da neće biti prijavljeni" Masovno ubojstvo u Mladenovcu kod Beograda - 3 Mještani šute "Možda je Božja kazna!": Policija ispituje što se dogodilo s kućom ubojice iz Mladenovca

Trojica spomenutih muškaraca bili su zapovjednici Oružanih snaga Revolucionarnog vijeća (AFRC). 

Riječ je o bivšim vladinim vojnicima koji su se pridružili pobunjenicima tijekom sukoba u bivšoj britanskoj koloniji.

"Proglašeni su krivima, no ne po svim točkama optužnice", rekao je glasnogovornik specijalnog suda Sierra Leonea Peter Andersen.

UN-ov sud ocijenio je da su krivi po 11 točaka optužnice, za ratne zločine i zločine počinjene protiv čovječnosti, koje uključuju teroriziranje civilnog stanovništva, ilegalna ubojstva, silovanja, iskorištavanje djece koja su pod prisilom postala vojnici, otmice, prisilni rad i pljačku.

Sva trojica optuženih izjavila su kako se ne smatraju krivima, a
presuda protiv njih bit će pročitana 16. srpnja.

U optužnici koju je sudu podnijelo tužiteljstvo među ostalim stoji: "Silovali su zatočene žene i djevojke, fizički su sakatili muškarce, žene i djecu, a nekima su na tijelima ispisivali kratice svoje organizacije".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene