Vodostaj četiriju velikih švicarskih jezera najniži je dosad zabilježen u mjesecu kolovozu, što je logično s obzirom na to da su od početka 2022. padaline bile vrlo rijetke, objavio je Savezni ured za okoliš.

Galerija Švicarska jezera gotovo presušila Švicarska jezera gotovo presušila - 1 Švicarska jezera gotovo presušila - 2 +1 Švicarska jezera gotovo presušila - 3

Riječ je o jezerima Constance, Lucerne, Lugano i Walen. Ni količina vode koja utječe u Rajnu, s izvorom u švicarskim Alpama, nikada dosad u kolovozu nije bila tako niska.

"U Švicarskoj je uočen vrlo nizak vodostaj, posebno u središnjem dijelu zemlje i na jugu u području Ticina", rekla je Michèle Oberhänsli, voditeljica službe za statistiku Odjela za hidrološke informacije Saveznog ureda za okoliš.

"Uzrok? Oskudne padaline u 2022.", rekla je AFP-u.

No nizak vodostaj ne karakterizira samo spomenuta četiri jezera.

Prirodna nepogoda zbog suše - 1 Proglasili elementarnu nepogodu zbog suše: "Izgorjeli smo. I povrtlari i ratari. Mislim da smo u istom sosu"

Jezero Bundek gotovo presušilo FOTO Apokaliptični prizori: Popularno zagrebačko jezero ovakvo još niste vidjeli

Vrijednosti znatno ispod prosjeka za ovo doba godina pokazuju i mjerenja u jezeru Maggiore na granici Švicarske i Italije, koje je sa 193 m najniža točka u Švicarskoj, kao i ono u Zugu, rekla je Oberhänsli.

S izuzetkom jezera u planinskom lancu Jura i Thun, razine svih ostalih velikih švicarskih jezera također su ispod dugogodišnjeg prosjeka.

Istodobno vrlo nizak vodostaj imaju i brojne švicarske rijeke. Statistički se takvo što događa svakih dvadeset, a rjeđe svake dvije godine.

"Možemo reći da od početka mjerenja vodostaja tokovi Rajne i rijeke Reuss nikada nisu bili tako niski u mjesecu kolovozu", rekla je Oberhänsli.

Dodala je da bi kiša, koju meteorolozi najavljuju za iduće dane mogla "malo ublažiti" problematičnu situaciju u Švicarskoj, no to ni u kojem slučaju "neće biti dovoljno".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju