Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon juriša na Kongres

I Nancy Pelosi poziva na smjenu Donalda Trumpa: ''Ako se to ne dogodi brzo, započet ćemo postupak opoziva''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik demokrata u Senatu SAD-a Chuck Schumer je pozvao potpredsjednika Mikea Pencea da na temelju 25. amandmana američkog ustava odmah s položaja smjeni predsjednika Donalda Trumpa i napomenuo da bi, ako on to ne učini, predsjednikovu smjenu trebao pokrenuti Kongres.

"Ono što se jučer dogodilo u Kapitolu SAD-a bio je ustanak protiv Sjedinjenih Država potaknut od predsjednika", napisao je Schumer. "Ovaj predsjednik ne bi više smio biti na dužnosti".

Pročitajte i ovo Joe Biden Razgovor s Netanyahuom Oštar Bidenov zaokret: O ovome će ovisiti američka politika prema Gazi Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

"Ako potpredsjednik i vlada odbiju reagirati Kongres bi se trebao sastati kako bi izglasao opoziv predsjednika", dodao je.

Trump se suočava sa sve brojnijim zahtjevima da ga se makne s predsjedničkog položaja a, dan nakon što je rulja potaknuta njegovim neutemeljenim tvrdnjama o izbornim prijevarama, provalila u Kongres, napušta ga i dio njegovih suradnika i administracije.

Po 25. amandmanu ustava članovi vlade mogu smijeniti predsjednika ako utvrde da nije sposoban obavljati dužnost a, po izvoru upoznatom sa situacijom, članovi Trumpove administracije su raspravljali o toj mogućnosti.

Na takav korak pozvali su najmanje jedan republikanac i 19 demokrata u Zastupničkom domu.

"Sve ukazuje da je predsjednik izgubio vezu sa stvarnošću, a ne samo sa svojom dužnošću pa i prisegom", rekao je republikanski zastupnik Adam Kinzinger u snimci objavljenoj na Twitteru.

Demokratska senatorica Amy Klobuchar rekla je da članovi Trumpove administracije trebaju biti spremni djelovati jer bi Trump mogao izazvati još kaosa u 13 dana do inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena koliko će još ostati na dužnosti.

"Ako se ovo nastavi oni to trebaju biti spremni učiniti jer ne možete imati predsjednika koji, u biti, vodi ustanak protiv naše vlastite vlade", rekla je Klobuchar za televiziju CBS.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi je putem Twittera pozvala potpredsjednika Mikea Pencea i Vladu na smjenu predsjednika Trumpa s dužnosti putem 25. amandmana.

 Izvor agencije Reuters upoznat sa situacijom ocijenio je da nastojanje da se aktivira 25. članak ustava vjerojatno neće uspjeti jer većina republikanaca u Kongresu nije pokazala spremnost da izvrše pritisak na administraciju da to učini.

U međuvremenu sve više dužnosnika Bijele kuće najavljuje ostavke, uključujući izaslanika za Sjevernu Irsku Micka Mulvaneya, bivšeg predstojnika Trumpovog ureda, i glavnog savjetnika za odnose s Rusijom Ryana Tullyja.

Američki Kongres, koji je u srijedu navečer zbog upada pristaša predsjednika Donalda Trumpa na nekoliko sati prekinuo brojanje glasova izbornog kolegija, u četvrtak ujutro odbacio je prigovore na pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima održanim u studenom.

Biden je osvojio 306 glasova izbornog kolegija prema 232 koliko je osvojio Trump.

Dio demokratskih zastupnika, ali i republikanaca, izravno je za nasilje i upad u Kongres Trumpovih pristaša okrivio Trumpa i njegovo odbijanje da prizna rezultate izbora.

Trump je u govoru svojim pristašama u Washingtonu nekoliko sati prije početka sjednice Kongresa poručio da izvrše pritisak na svoje zastupnik

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene