Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi

Ostvaruje li se ovime najgora noćna mora svijeta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovor Islamske države i al-Qaide mogao bi predstavljati nove probleme za Amerikance i njihovu strategiju u borbi protiv Islamske države koja 'raste' na području Iraka i Sirije.

Militantni čelnici Islamske države i al-Qaide postigli su dogovor o međusobnom nenapadanju i o ujedinjenju snaga u borbi protiv zajedničkih neprijatelja, izjavio je visokopozicionirani sirijski oporbenjak, a prenosi Independent.

Rekao je da se sastanak održao 2. studenoga u Atarebu, zapadno od Alepa, na jednome imanju, a sastanku je prisustvovalo sedam visokih vojnih čelnika.
Ovakav dogovor mogao bi predstavljati nove probleme za Amerikance i njihovu strategiju u borbi protiv Islamske države koja 'raste' na području Iraka i Sirije.

Dok saveznička koalicija pod vodstvom SAD-a gađa militante iz zraka, Obamina administracija razmišlja o pomaganju umjerenim pobunjeničkim frakcijama kako bi istisnuli islamiste sa sirijskog teritorija. No, ako se borci IS-a i al-Qaida ujedine, taj će cilj biti puno teže ostvariti.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

Vođa Islamske države poziva na nove napade - Želi 'vulkan džihada'!

Islamska država zauzela je gotovo trećinu teritorija Sirije i Iraka u okrutnim borbama obilježenima brutalnim scenama ubijanja, sakaćenja, mučenja... Ujedinit će snage s podružnicom al-Qaide u Siriji, frontom al-Nusra, protiv koje se sve donedavno žestoko borila za premoć, s obzirom da je ISIS svojedobno istjeran iz al-Qaidine mreže, manjim dijelom zbog brutalnosti, a ponajprije zbog želje njezinih čelnika da preuzmu kontrolu nad cijelom mrežom.

Islamska država je na spomenutom sastanku navodno ponudila poslati pojačanje fronti al-Nusra za napad koji je ta skupina pokrenula prošloga tjedna na pobunjenike na sjeveru Sirije. Dosad je na snazi između ovih dviju grupacija bio niz primirja na lokalnoj razini, a ovo je prvi sveobuhvatniji dogovor za koji dobri poznavatelji prilika, doduše, tvrde da bi se vrlo lako mogao raspasti jer je ipak riječ o ljudima koji se baš i ne vole pretjerano.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene